Ciekawe pomysły na zapiekankę makaronową

Ciekawe pomysły na zapiekankę makaronową

Co ugotować, gdy w lodówce mamy akurat niewiele produktów, a wkrótce przychodzą z wizytą goście? Albo mamy ochotę na ciekawy obiad, ale lubimy zanadto spędzać czasu w kuchni? A może akurat naszła nas chęć na prostą do przyrządzenia potrawę, której smak przywiedzie na myśl wakacje spędzone na wsi? Odpowiedź na te pytania może być jedna – zapiekankę makaronową!

Strony www Strony www

Zapiekanka to danie, w którym łączymy ze sobą kilka rodzajów produktów po to, by móc je potem wymieszać i zapiec w piekarniku, chętnie z dodatkiem jakiegoś sosu. Jest to tzw. jednogarnkowy typ potrawy, bo zapiekanki można przyrządzić i potem podać je w tym samym naczyniu. Cechują się dużą dowolnością w doborze składników, łatwością i szybkością przygotowania oraz ogólnie niewielkim kosztem, jaki poniesiemy za danie – możemy sporządzić je nawet z resztek znalezionych w lodówce. Zapiekanka może przywodzić na myśl proste, nieco przaśne chłopskie jedzenie, ale możemy ją również przyrządzić na sposób egzotyczny, ot, choćby w formie lasagne, musaki czy ragout. W naszym kręgu kulturowym zapiekanki jako składniki wykorzystują szeroko dostępne w sklepach spożywczych produkty: mięso drobiowe, wołowinę, wieprzowinę (najchętniej mielone), warzywa, jajka, sery, soki warzywne, bulion, wino, piwo i rozmaite przyprawy. Stworzone przy ich pomocy dania będą najczęściej też bardzo sycące, bo zawierają składniki oferujące różne wartości odżywcze: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy itp. My dziś zajmiemy się popularną formą zapiekanki – zapiekanką makaronową.

Zapiekanka z makaronem: inspiracje                      

Zapiekanka makaronowa do druga co do popularności po zapiekance ziemniaczanej potrawa tego typu. Wśród tych popularnych i lubianych znajdziemy m.in. makaron zapieczony z sosem pomidorowym i mozzarellą czy wyborne macaroni cheese. A jakie są jeszcze inne ciekawe pomysły na zapiekankę z makaronem?

Dobrym wyborem z pewnością będzie… połączenie dwóch typów zapiekanek w tradycyjną szwajcarską zapiekankę z serem raclette (może zamiast tego być gruyere lub emmentaler), makaronem, ziemniakami, boczkiem (szynką parmeńską) i cebulą. Wystarczy ugotować według przepisu makaron, a do tego trochę ugotowanych w bulionie ziemniaków (mogą się nawet nieco rozpadać), potem usmażyć boczek z cebulą, zetrzeć na tarce ser lub sery i wymieszać je na patelni z zasmażką z masła i mąki, solą, gałką muszkatołową, białym pieprzem i białym winem. Makaron i ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dodać boczek i cebulę, delikatnie wymieszać oraz polać sosem serowym. Całość zapiec w piekarniku (15 min. w 180°C).

Równie dobrym pomysłem na zapiekankę będzie zapiekane spaghetti z szynką, pieczarkami, cebulą i groszkiem. To doskonały przepis wykorzystujący resztki wędliny, z którą nie do końca wiadomo co zrobić. Jak przygotować to danie? Połammy i ugotujmy makaron, pamiętając by go przepłukać i odcedzić. Utopmy masła, dodajmy grzyby, cebulę, szynkę i nieco natki pietruszki. Gdy pieczarki zmiękną – dodajmy nieco mąki pszennej i mieszajmy całość dotąd, aż się na produktach wytworzy warstewka zasmażki. Dodajmy bulionu z drobiu, odrobinę sherry, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i świeżo zmielony pieprz i mieszajmy do zagęszczenia się sosu. Następnie dodajmy śmietany 30%, trochę utartego parmezanu oraz zielony groszek, mieszajmy i stopniowo dodawajmy makaron. Po dokładnym pokryciu składników sosem można już przełożyć zapiekankę do żaroodpornego naczynia, posypać parmezanem i umieścić w na około 30 minut w nagrzanym piekarniku.

A może zapiekanka przypominająca w smaku i składzie słynną w USA kanapkę Reuben? Potrzeba do niej oczywiście konserwowej, peklowanej wołowiny, sera w typie emmentaler, kwaszonej kapusty, sosu 1000 wysp, skrawków żytniego chleba, kminku i makaronu, najlepiej kolanek. Gotujemy makaron, odcedzamy, studzimy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Następnie kroimy wołowinę na niewielkie kawałki, dodajemy do makaronu wraz z przepłukaną i odcedzoną kapustą, startym serem i kminkiem. Mieszamy i jednocześnie w drugiej misce łączymy dressing, nieco słodkiej musztardy i trochę półtłustego mleka. Po uzyskaniu jednorodnej masy wylewamy na makaron z dodatkami. Skrawki chleba siekamy jak najdrobniej, podsmażamy na maśle i całość równomiernie wysypujemy na kluski. Potrawę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 35 min w 180°C. Smacznego!

Opracowanie:
Igor
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży