Artykuł sponsorowany

Ciasta, ciasteczka i torty - słodka chwila przyjemności na różne okazje

Ciasta, ciasteczka i torty - słodka chwila przyjemności na różne okazje

Pyszne słodkości pozwalają na chwilę zapomnienia. Ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkie wyroby są obecne w naszej i innych kulturach od wieków. Kawa z pysznym ciachem jest świetnym powodem na przerwę od pracy lub innych codziennych obowiązków. Wybory cukiernicze towarzyszą nam na co dzień, od święta i podczas imprez okolicznościowych. Zobacz, dlaczego tak bardzo je lubimy i poznaj najpopularniejsze w Polsce słodkie wyroby.

Dlaczego lubimy słodycze?

Zdecydowana większość z nas lubi słodki smak. Okazuje się, że nasze zamiłowanie do słodkości ma podłoże genetyczne i ma związek z pierwotnym mechanizmem przetrwania. Otóż nasi pierwotni przodkowie kojarzyli słodki smak z „zastrzykiem” energii i z poczuciem bezpieczeństwa. Innymi słowy, słodki smak umożliwiał przetrwanie. Tak więc nie jest zaskakujące, że także współcześnie tak wielu ludzi każdego dnia sięga po małe słodkie „co nieco”.

Słodycze są obecne w każdej kulturze, choć oczywiście w innej formie. Przysmakiem starożytnych Egipcjan były winogrona umoczone w miodzie, z kolei w starożytnym Rzymie dużą popularnością cieszyły się dania będące połączeniem smaku słodkiego i ostrego, np. miód i suszone owoce w towarzystwie wina i pieprzu. Wraz z rozwojem cywilizacji przybywało pysznych i kuszących słodkości, np. czekolad, kremów, galaretek, wypieków, w różnych połączeniach i konfiguracjach.

Słodkie wyroby w Polsce

A po co najchętniej sięgają Polacy? Przyglądając się ofercie cukierni i piekarni Nugat z Wrocławia widzimy, że wśród wyrobów cukierniczych królują:

  • Pączki. Ten przysmak pojawił się w naszym kraju w XVI wieku i od tego momentu cieszy się dużą popularnością, choć przeszedł niemałą rewolucję od słonej potrawy, po puszyste, lekkie, słodkie kulki.
  • Bułki drożdżowe. Mięciutkie wewnątrz, chrupiące na zewnątrz. Jak można im się oprzeć?
  • Bułki francuskie i półfrancuskie. Specyficzna struktura ciasta francuskiego znalazła swoich miłośników na całym świecie, także w Polsce. Delikatne, cieniutkie warstwy ciasta można spotkać w wielu rodzajach wyrobów: napoleonkach, rurkach z kremem, croissantach, słodkich pasztecikach.
  • Ciasta i ciasteczka. Eklerki, snikersy, tortoletki, orzechowce, szarlotki, serniki... Wszyscy je znamy i kochamy.
  • Torty. Obowiązkowy element na każdej imprezie okolicznościowej. Fantazja i talent kulinarny cukierników sprawiają, że w kreacji tortów nie ma limitów!
  • Fontanna czekoladowa. Wspaniała atrakcja na każdej imprezie okolicznościowej, która przypadnie do gustu nie tylko łasuchom. Fontanna może być wykonana z białej, mlecznej lub deserowej czekolady. Można w niej zanurzyć kawałki soczystych owoców lub innych pyszności i wykreować cudowny, niebiański deser.
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz