Artykuł sponsorowany

Chleb z marketu czy z małej piekarni – co jest lepsze dla naszego zdrowia?

Chleb z marketu czy z małej piekarni – co jest lepsze dla naszego zdrowia?

Chleb to produkt spożywczy, którego nie może zabraknąć na liście zakupów. Dla wielu Polaków świeże pieczywo jest podstawą śniadania i kolacji. Z braku czasu i wygody większość zakupów robimy w dużych marketach. Przy stoisku z pieczywem zawsze unosi się niezwykle przyjemny zapach, który kusi nas do nabycia jeszcze gorącego często chleba. Tylko czy pieczywo tego typu jest dobre dla naszego zdrowia? Dlaczego warto robić zakupy z zaprzyjaźnionej piekarni?

Brzydka prawda o ładnym pieczywie z marketu

Zakupy w dużych sklepach spożywczych mają swoje zalety – wszystkie towary dostępne są w jednym miejscu, przez co nie musimy tracić czasu na wizytę w innych punktach sprzedaży. Wybrane produkty wrzucamy szybko do koszyka, nie patrząc na to, jakie wartości odżywcze w sobie kryją. Podobnie jest z chlebem – podchodzimy do stoiska i wybieramy jeden z tych cudownie pachnących wypieków z chrupiącą skórką, który dopiero co opuścił piec. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że ów chleb powstaje z głęboko mrożonego ciasta, które na sklepowym zapleczu mogło leżakować nawet kilka miesięcy.

Receptura samego ciasta również pozostawia wiele do życzenia. Zwykle naszpikowane jest ono konserwantami, spulchniaczami, polepszaczami smaku i aromatu, a bardzo mało w nim błonnika czy witamin. Codzienne spożywanie pieczywa z marketu może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Specjaliści alarmują, że chleb z wysoko przetworzonej mieszanki sprzyja powstawaniu reakcji alergicznych. Bezwzględnie nie powinny spożywać go dzieci i kobiety w ciąży. W dodatku chleb kupiony w markecie często już po kilku godzinach staje się twardy, niesmaczny i niezdatny do spożycia. Może zapłacimy za niego nieco mniej niż w piekarni, lecz są to pieniądze wyrzucone w błoto.

Chleb z piekarni – smaczny i zdrowy!

Jak informuje pan Mariusz Koziczyński, który od lat prowadzi swój zakład piekarniczo-cukierniczy w Sierpcu – pieczywo produkowane przez małe piekarnie powstaje w oparciu o tradycyjne receptury. Czasami wzbogaca się je o naturalne konserwanty czy barwniki, lecz nie są to substancje zagrażające zdrowiu konsumenta. Wartość odżywcza tradycyjnego chleba zależy od mąki, z której go zrobiono. W tym celu stosuje się najczęściej mieszankę mąki pszenno-żytniej lub tylko żytniej.

Czystej mąki pszennej używa się raczej do wypieku bułek i bagietek, choć znajdziemy również zrobiony z niej chleb. Pieczywo z piekarni bogate jest w błonnik, białko, witaminy i minerały. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość, więc zdążymy zjeść je w całości, zanim będzie czerstwe. Choć kosztuje kilkadziesiąt groszy więcej, niż pieczywo z marketu, warto tyle zapłacić z uwagi na zdrowie swoje i całej rodziny.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz