Artykuł sponsorowany

Chemia gospodarcza niezbędna do prowadzenia lokalu gastronomicznego

Chemia gospodarcza niezbędna do prowadzenia lokalu gastronomicznego

W lokalu gastronomicznym normy związane z czystością - zarówno kuchni, sali, jak i baru - są wyśrubowane. Jeśli się do nich nie dostosujemy, możemy stracić zaufanie klientów, a także narazić się na kontrolę SANEPIDu. Chemia gospodarcza, której trzeba w nim używać, różni się diametralnie od domowej.

Bezpieczeństwo środków

Chemia przeznaczona do lokali gastronomicznych powinna być skuteczna i dobrze dezynfekować, a także musi być bezpieczna, gdy wchodzi w kontakt z żywnością. Ilość środków chemicznych i sposobów ich zastosowania w lokalu gastronomicznym to długa lista, na której znajdują się przede wszystkim: środki do zmywarek, płyny do naczyń, chemia do czyszczenia grilla, piekarnika, kominka i innych urządzeń, a także do mycia pieca konwekcyjnego, odtłuszczacze do powierzchni zmywalnych i środki do pielęgnacji stali nierdzewnej. Oprócz tego niezbędne są płyny, kremy i żele do mycia, pielęgnacji i odtłuszczania posadzek, tapicerek, drewna, szyb, glazury, plastiku, sanitariatów i wreszcie do zwykłej higieny rąk zarówno dla gości, jak i pracowników.


Wszystkie je znajdziesz w jednym z najlepszych w Polsce sklepie z profesjonalnymi środkami czystości: Dolphin sp. z o.o.. Warto zwrócić uwagę na ich ofertę pod kątem przeznaczenia dla gastronomii.

Intensywne czyszczenie

Gastronomia to taka dziedzina, w której środki do czyszczenia są poddawane trudnym próbom. Tłuszcz, przypalenia, grudki zasychającego jedzenia, pleśń - wszystko to osadzone na garnkach, patelniach, piecach, w lodówkach, na uszczelkach, grillach, a nawet kuchenkach mikrofalowych ma niebagatelny wpływ na smak potraw. W dobie mediów społecznościowych wystarczy jeden niezadowolony klient, by zniszczyć reputację restauracji budowaną miesiącami.

Środki chemiczne powinny być skuteczne - na tyle, aby wyczyszczenie trudnych powierzchni i akcesoriów kuchennych nie zajmowało dużo czasu. Tylko systematycznością możemy zapewnić sobie stały, odpowiedni poziom higieny i długą żywotność sprzętów.

Ekonomiczne ilości

Chemia gospodarcza przeznaczona do lokali gastronomicznych często jest skoncentrowana. Sprawia to, że potrzeba jej mniej na dużo większą ilość wody, niż zwykłego płynu o podobnym zastosowaniu. Jest to szczególnie ważne w dwóch aspektach.

Pierwszym z nich jest mycie naczyń. Choćbyśmy mieli w lokalu pracującą non stop zmywarkę, nie unikniemy mycia ręcznego w dużych ilościach. Skoncentrowany środek starczy na dłużej i dzięki temu będzie kosztować mniej.

Drugim newralgicznym miejscem, w którym środki czystości zużywają się szybko, są łazienki dla gości. Absolutnie nie można dopuścić, aby zabrakło w nich ręczników, papieru toaletowego i mydła, nie mówiąc już o podstawowej higienie typu wycieranie podłóg. Brudna łazienka będzie miała wpływ na odbiór lokalu, a brak artykułów higienicznych jest karygodny. Zadbajmy więc o zakup ekonomicznych paczek z papierem i skoncentrowanego mydła, aby zmniejszyć ogólne koszty dbania o czystość lokalu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz