Chcesz wzmocnić odporność? Sięgnij po dynię

Chcesz wzmocnić odporność? Sięgnij po dynię

Jakie warzywo od razu kojarzy się z jesienią? Odpowiedź jest prosta – dynia! Można wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów. Z miąższu przyrządzisz rozgrzewającą zupę z dodatkiem aromatycznych przypraw, a pestki wykorzystasz jako pożywną przekąskę. Możesz przygotować również ciekawą dekorację w postaci wydrążonej dyni na Halloween. Poznaj wartości odżywcze dyni i dowiedz się, jakie zawiera witaminy.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Popularne odmiany dyni

W Polsce najbardziej znane są trzy odmiany: dynia piżmowa, olbrzymia i zwyczajna, które uprawia się przede wszystkim w celach kulinarnych. Gatunki te wykorzystywane są również dekoracyjnie.

Dynia ozdobna w rozmaitych kształtach i odcieniach zieleni, intensywnego pomarańczu czy żółci będzie świetnym uzupełnieniem jesiennego stołu. Idealnie posłuży też jako dekoracja na zbliżające się Halloween, które staje się coraz popularniejsze w naszym kraju.

Właściwości dyni i cenne witaminy

Dynia zawiera potas, wapń, fosfor, magnez, cynk i żelazo, a także silne przeciwutleniacze, czyli karoteny. Pestki dyni to źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.

W dyni znajdziesz też ważne dla zdrowia witaminy, takie jak A,C,E,K i witaminy z grupy B, poza tym kwas foliowy i pantotenowy. W czasie zakupów zwracaj uwagę na dynię o intensywnym pomarańczowym miąższu – taka zawiera najwięcej wartościowych składników.

Jakie właściwości ma dynia?

  • wspomaga odporność – zawiera witaminę C i cynk, które chronią przed infekcjami 
  • leczy objawy przeziębienia i stany zapalne skóry
  • przeciwdziała zaparciom i nawadnia – dynia w większości składa się z wody i zawiera błonnik niezbędny do dobrego trawienia
  • odkwasza organizm
  • obniża poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą
  • zapobiega powstawaniu zmarszczek – zamiast drogich kremów z drogerii postaw na dietę bogatą w dyniowe potrawy
  • chroni przed nowotworami – ze względu na zawarty w miąższu beta-karoten, czyli cenny przeciwutleniacz, zapobiega zachorowaniu na raka

Poza tym dynia jest szczególnie polecana dla:

  • osób odchudzających się, bo zawiera błonnik, daje uczucie sytości na długo, a w 100 g znajduje się tylko 30 kalorii
  • mężczyzn z problemami z prostatą – panom zaleca się spożywanie pestek dyni  
  • dzieci, bo wspomaga odporność, zwalcza wirusy oraz stany zapalne i można z niej przyrządzić smaczne potrawy nawet dla niejadków
  • cukrzyków, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi
  • wszystkich dbających o zdrowie i urodę – jedzenie dyni wspomaga pracę wielu narządów, w tym serca, wątroby, oczu czy nerek, a także pozytywnie wpływa na lśniące włosy, piękną cerę i mocne paznokcie.  

Przetwory, sok czy olej z pestek?

Poza miąższem i pestkami możesz wybrać też przetwory z dyni lub olej, który ma charakterystyczny orzechowy posmak. Pamiętaj, że koniecznie musi być tłoczony na zimno, by zachować swoje właściwości.

Olej z pestek świetnie sprawdzi się nie tylko do sałatek, ale także jako kosmetyk do suchej skóry. Możesz dodać go do kremu albo stosować bezpośrednio do masażu. Dzięki temu nawilżysz skórę. Olejek możesz aplikować również na końcówki włosów.

A jakie są właściwości soku z dyni? Dyniowy sok działa moczopędnie, więc wspomaga pracę nerek i pęcherza moczowego.

Jak obrać dynię?

Obieranie dyni jest bardzo proste, ale warto zachować precyzję, by jak najcieniej odkroić twardą skórę. Najpierw odkrój ogonek, a następnie pokrój dynię na pół. Łyżką wyjmij pestki i miękką część miąższu. Dla ułatwienia możesz jeszcze pokroić połówki na mniejsze kawałki. Teraz wystarczy zdjąć skórę za pomocą obieraczki lub ostrego noża i gotowe.

Jak suszyć pestki dyni?

Chcesz przyrządzić zupę z dyni, ale nie wiesz, co zrobić z pestkami? Jest na to sposób – wystarczy je odpowiednio wysuszyć.

Oddziel pestki od miąższu i opłucz pod wodą, by jak najdokładniej je oczyścić. Osuszone pestki włóż do piekarnika rozgrzanego na 100 stopni na godzinę. Pamiętaj, by co jakiś czas uchylić piekarnik – wtedy wilgoć będzie mogła odparować. Po wyłączeniu pozostaw pestki jeszcze przez jakiś czas.

Czy dynię można mrozić?

Tak, jak najbardziej możesz zamrozić dynię, by się nie zmarnowała. Jeśli nie udało ci się wykorzystać dyni w całości, możesz zamrozić ją na surowo – wtedy pokrój warzywo w drobną kostkę. Ugotowana lub pieczona dynia również nadaje się do mrożenia. Wtedy najlepiej zmiksować ją i podzielić na porcje.

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (3)
3.7
Komentarze
Dodaj komentarz