Artykuł sponsorowany

Chcesz pracować w branży gastronomicznej? Sprawdź kierunki techniczne w Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach!

Chcesz pracować w branży gastronomicznej? Sprawdź kierunki techniczne w Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach!

Wiele działalności na rynku związanych jest bezpośrednio z branżą gastronomiczną. Dla osób, które chciałyby pracować w zawodzie kucharza lub technika żywienia i usług gastronomicznych, poleca się techniczne kierunki kształcenia w tym kierunku. Znaleźć je można w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. II Czechosłowackiej Brygady Spadochronowej w miejscowości Nowosielce. Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami!

Kucharz

Ze zwykłego gotowania w domu może zrodzić się pasja i hobby, a z czasem chęć podjęcia się zawodu kucharza. Z tego względu wszystkim osobom, które chciałyby pracować w branży gastronomicznej, polecany jest kierunek kształcenia jako kucharz już od technikum. Oferuje go Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach. Uczniowie, którzy wybiorą tę ścieżkę nauki, uzyskają kwalifikacje w profesjonalnym przygotowaniu i wydawaniu dań. Absolwenci będą przygotowani do wykonywania wielu zadań zawodowych, takich jak: porcjowanie, dekorowanie i ekspedycja wyrobów kulinarnych, przygotowywanie posiłków przy wykorzystaniu różnych technik i metod podania czy układanie menu.

Ponadto będą w stanie znaleźć zatrudnienie w różnych restauracjach, kawiarniach czy barach. Zawód kucharza niezbędny jest także w różnych przedszkolach, żłobkach, szpitalach i sanatoriach, gdzie także będzie można znaleźć pracę. Jeśli ktoś, kto ukończy szkołę w kierunku gastronomicznym, będzie chciał otworzyć własną działalność, kształcenie w zakresie tej specjalizacji również da taką możliwość. ZSCKR oferuje zarówno przygotowanie teoretyczne, jak i praktyczne. Zajęcia odbywają się w pracowniach gastronomicznych i obsługi konsumenta, które są wyposażone w profesjonalny sprzęt gastronomiczny.

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Poza zawodem kucharza w gastronomii niezwykle ważną rolę pełni technik żywienia i usług gastronomicznych. Osoby, które podejmą się nauki na tym kierunku, będą odpowiednio przygotowane do organizowania żywienia i usług gastronomicznych, a także do przygotowywania i podawania dań. Techniczne wykształcenie pozwoli również przygotować się do przeprowadzania czynności związanych z oceną jakości żywności i jej przechowywania, planowania i realizacji usług gastronomicznych czy także organizowania całej produkcji w wielu lokalach.

Technik żywienia będzie w stanie sporządzić ekspedycje potraw i napojów, dzięki doświadczeniu, które zdobędzie w Zespole Szkół w Nowosielcach. Osoby, które ukończą ten kierunek nauczania, znajdą pracę jako szef kuchni, organizator imprez okolicznościowych, pracownik firmy cateringowej, manager ds. planowania i organizacji usług gastronomicznych i wiele innych. Możliwości, jakie daje, jest wiele i z pewnością warto się nad nim zastanowić, przy planowaniu swojej ścieżki zawodowej w gastronomii. Zachęcamy!

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz