Artykuł sponsorowany

Charakterystyka mięsa wołowego

Charakterystyka mięsa wołowego

Wołowina to taki typ mięsa, który uznawany jest cały czas za jeden z najzdrowszych jego rodzajów chociażby ze względu na dużą ilość niezbędnych dla prawidłowej pracy naszego organizmu witamin oraz mikroelementów. Nasz artykuł przedstawia, w jaki sposób pozyskiwane jest mięso wołowe, a także, co je charakteryzuje. Postaramy się również sprawdzić, dlaczego warto jeść wołowinę.

Czym charakteryzuje się wołowina?

Wołowina to jeden z rodzajów czerwonego mięsa pozyskiwany oczywiście w procesie uboju bydła (bydło to nie może być w wieku niższym niż 6 miesięcy). Mięso tego typu zawiera bardzo dużą ilość białka, żelaza, fosforu a także witamin takich jak B12, B6 oraz B1.

Skąd bierze się wołowina?

Jak już wspominaliśmy, wołowina to mięso pochodzące od bydła, które często jest specjalnie hodowane a następnie odsprzedawane do różnego rodzaju ubojni, które w jak najmniej stresujący te zwierzęta sposób ubiją je i pozyskają z nich najpierw tuszę czy półtuszę, a następnie podzielą je na mniejsze kawałki, które zazwyczaj mamy okazję kupić w naszych sklepach mięsnych.

Co wchodzi w skład półtuszy wołowej?

Półtusza wołowa dzielona jest standardowo na kilkanaście kawałków, do których należą: 

  • Szponder
  • Antrykot
  • Karkówka
  • Rozbratel
  • Mostek
  • Żeberka
  • Ligawa
  • Łopatka
  • Udziec
  • Łata
  • Rumsztyk
  • Łata
  • Pręga
  • Ogon
  • Pręga.

Jak widać już po samych nazwach kawałków mięsa wołowego, są one dostępne praktycznie w większości sklepów mięsnych, a powstają z nich później bardzo często naprawdę smaczne i zdrowe potrawy zarówno smażone jak i gotowane czy nawet grillowane.

Klasyfikacja mięsa wołowego

Mięso wołowe posiada również swój podział dotyczący klas jakościowych, które często mają bardzo duży wpływ na cenę a także smak tego mięsa. Klasyfikacja mięsa wołowego prezentuje się w następujący sposób:

  • Klasa I - Jest to rodzaj chudego mięsa wołowego pozbawionego ścięgien
  • Klasa II - Tej klasy mięso wołowe również jest chude, jednak posiada już ścięgna
  • Klasa III - Trzecia klasa mięsa wołowego to tak zwane mięso tłuste.
  • Klasa IV - Ten rodzaj mięsa wołowego to typ krwisty.
  • Klasa V - W tym przypadku mięso wołowe posiada nie tylko ścięgna, ale również i powięzi.

Dlaczego warto jeść wołowinę?

Nieco wyżej opisywaliśmy już, że wołowina to mięso bogate w witaminy i mikroelementy i choćby z tego powodu warto je jeść. Ten typ mięsa polecany jest szczególnie osobom mającym problem z anemią, ponieważ dostarcza ono bardzo dużą ilość potrzebnego dla naszego układu krwionośnego, żelaza.

Skup, ubój i sprzedaż

Jeśli jesteśmy hodowcą bydła, to oczywiście mamy możliwość odsprzedaży go do profesjonalnej ubojni, która fachowo zajmie się przygotowaniem bydła zarówno do uboju jak i późniejszą odsprzedażą pozyskanego z nich mięsa. Idealnym rozwiązaniem w takim przypadku jest skorzystanie z usług Ubojni Zwierząt Rzeźnych Bożena Kebej, która prowadzi zarówno skup bydła w bardzo atrakcyjnych cenach jak i sprzedaż tuszek, półtuszek oraz podrobów i poszczególnych części mięsa wołowego.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz