Artykuł sponsorowany

Certyfikat dla produktów bezglutenowych przyznawany przez firmę SGS Polska

Certyfikat dla produktów bezglutenowych przyznawany przez firmę SGS Polska

Gluten jest białkiem zapasowym występującym w niektórych gatunkach zbóż. Wiele osób cierpi na nietolerancję tego składnika i musi unikać go w swojej diecie. Objawem celiakii są problemy trawienne, sucha skóra, utrata wagi, obrzęki kończyn i inne dolegliwości. Gluten jest także silnym alergenem wywołującym biegunkę, wymioty, pokrzywkę, a nawet skurcz oskrzeli lub atopowe zapalenie skóry. Osoby niemogące spożywać glutenu korzystają z produktów ze specjalnym certyfikatem. Jaka żywność może go otrzymać?

Co charakteryzuje produkty z certyfikatem przekreślonego kłosa?

Na wielu bezglutenowych produktach spożywczych można znaleźć symbol przekreślonego kłosa. Znak ten został stworzony przez Stowarzyszenie Europejskich Towarzystw Osób z Celiakią (AOECS). Mogą wykorzystywać go firmy, których wyroby spełniają normy dotyczące żywności bezglutenowej. Przekreślony kłos na opakowaniu jest gwarancją bezpieczeństwa dla konsumentów zmagających się z nietolerancją tego białka. Certyfikat ten wydaje firma SGS Polska Sp. z o. o. zgodnie z wymaganiami AOECS.

Symbol przekreślonego kłosa mogą otrzymać produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20mg/kg. Warto pamiętać, że certyfikacji podlegają wyłącznie wyroby przetworzone lub wieloskładnikowe – nie można przyznać symbolu kłosa na przykład świeżym owocom. Ponadto firma SGS przeprowadza regularne audyty w zakładach produkujących żywność z certyfikatem AOECS, a także wykonuje badania gotowych produktów w laboratorium. Inspekcje AOECS mogą być łączone z audytami bezpieczeństwa żywności.

Jakie są etapy certyfikacji AOECS?

Przed przyznaniem produktowi symbolu przekreślonego kłosa, firma SGS Polska musi wykonać szereg określonych czynności związanych bezpieczeństwem konsumenta. Na początku eksperci ustalają rodzaj potrzebnej licencji zależny od miejsca produkcji – inne certyfikaty obowiązują w Unii Europejskiej, Wielkiej Brytanii i pozostałych krajach. Obliczaniem rocznych opłat licencyjnych zajmuje się organizacja Coeliac UK.

Kolejnym krokiem wykonywanym przez Sgs jest przygotowanie konkretnej firmy do audytu poprzez formularz samooceny oraz analizę luk w systemie zarządzania glutenem. Następnie dochodzi do umówienia audytu w firmie SGS. Jeśli zakład spełnia wszystkie wymagania normy AOECS, otrzymuje pozytywny wynik audytu oraz uzyskuje wydany przez SGS certyfikat zgodności. Ostatnim etapem certyfikacji jest wypełnienie przez dany zakład produkcyjny wniosku licencyjnego, na podstawie którego firma zyskuje prawo do korzystania z symbolu przekreślonego kłosa. Aby je zachować, marka musi poddawać swoje produkty regularnym audytom i badaniom. W ten sposób firma SGS dba o bezpieczeństwo konsumentów. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz