Artykuł sponsorowany

Catering dla pracowników. Z czego powinien składać się pożywny posiłek?

Catering dla pracowników. Z czego powinien składać się pożywny posiłek?

Zapewnienie swoim pracownikom możliwości zjedzenia smacznego i pożywnego posiłku w pracy jest aktualnie czymś, co cieszy się dużym uznaniem w społeczeństwie. Firma, która korzysta z cateringu dla pracowników, widziana jest jako ta, która dba o ludzi, a więc warto w niej pracować. Przedsiębiorcy decydujący się na zamawianie gotowych dań dla swoich pracowników powinni jednak wiedzieć, z czego tak naprawdę powinien się składać pożywny posiłek.

Przede wszystkim zdrowo

Właściciele firm, którzy decydują się na regularne korzystanie z usługi cateringu dla pracowników, muszą wiedzieć o kilku ważnych kwestiach. Sam fakt zamówienia posiłków jest ważny, ale to nie wystarczy. Zawsze należy mieć na uwadze jakość dań, które podajemy pracownikom. Wszystkie zamawiane posiłki powinny być nie tylko smaczne, ale i pożywne. Jeśli tak nie będzie, to cała inicjatywa korzystania z cateringu pozbawiona będzie sensu. Wielu pracowników wolało będzie jeść kanapki przygotowane przez siebie w domu niż dania oferowane przez firmę cateringową, a przecież nie o to chodzi – uważa pracownik Hotelu Locomotiva w Lublinie.

Jeśli chcemy, by zamawiane przez nas posiłki były pożywne, to dopilnujmy, by były one przygotowywane z jak najświeższych produktów. Jest to kwestia absolutnie kluczowa. Jeśli sałatka przyrządzona zostanie ze starej sałaty i niezbyt świeżych pomidorów, to z pewnością nie będzie ona smaczna i co najważniejsze – może nam bardzo zaszkodzić. A więc zdrowy posiłek to świeży posiłek, nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Poza tym niezwykle istotną kwestią jest to, by dania nie były wzbogacane o sztuczne dodatki, takie jak na przykład sosy w proszku czy wegeta o bardzo wątpliwym składzie.

Dobrze też mieć na uwadze, by firma zajmująca się cateringiem dla pracowników, którą wybraliśmy, dbała o różnorodność przygotowywanych przez siebie posiłków. Zdecydowanie najważniejsze są warzywa, to one odgrywają w naszej diecie największą rolę. Jeśli więc w zupie pomidorowej są śladowe ilości pomidorów, to nie jest ona daniem, które warto zamawiać. Przede wszystkim z tego względu, że nie ma ona właściwych wartości odżywczych, a poza tym nie będzie ona wystarczająco treściwa.

Czy ilość też ma jakieś znaczenie?

Poza warzywami dobrze, jeśli posiłki zawierać będą też inne produkty, takie jak na przykład kasze, jaja, ryby i mięso. Bardzo ważne jest, by skład posiłków był zróżnicowany i by można było dzięki nim zaspokoić swój głód. Niezbyt trafionych wyborem będzie korzystanie z firmy cateringowej, która oferuje swoim klientom bardzo małe porcje. Musimy mieć na uwadze, że każdy może mieć nieco inne potrzeby, co do ilości spożywanego jedzenia. W związku z tym właściciele firm powinni zadbać o to, by posiłki, które są przez nich zamawiane, były odpowiednie dla osób z różnymi wymaganiami. A zatem ilość ma ogromne znaczenie, jeśli chcemy, by dany posiłek był naprawdę pożywny.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz