Artykuł sponsorowany

Catering dla firm. Jakie czynniki uwzględnić przy wyborze dostawcy posiłków?

Catering dla firm. Jakie czynniki uwzględnić przy wyborze dostawcy posiłków?

Nie da się ukryć, iż usługi cateringowe firm cieszą się z dnia na dzień coraz większym uznaniem. Z cyklicznych dowozów o określonej porze nie korzystają jednak tylko pracownicy wielkich korporacji. Ciepłe i sycące dania dostarczane są również dla fabryk oraz mniejszych przedsiębiorstw, co jest niezwykle wygodnym rozwiązaniem ze względów organizacyjnych dla ich właścicieli. Warto jednak pamiętać, że wybór cateringu nie powinien być kwestią przypadku. Zanim rozpoczniemy współpracę z daną firmą, należy  uwzględnić kilka czynników.

Szeroki zakres usług

Na rynku odnajdziemy wiele podmiotów, które ogniskują swe działania wokół działalności cateringowej. Chociaż często reprezentują one przyzwoity poziom, szukając optymalnego dostawcy posiłków pracowniczych, warto zwrócić uwagę na firmy, które mogą pochwalić się szerszą paletą usług. Chcąc mieć pewność, iż dania będą przygotowane przez osoby umiejące właściwie dostosować menu, najlepiej skorzystać z oferty przedsiębiorstw, które zajmują się również kompleksową obsługą rozmaitych przyjęć okolicznościowych, takich jak wesela, chrzciny, komunie czy urodziny. Imprezy wymagają dużej różnorodności posiłków, stosowania wyselekcjonowanych i świeżych składników, gdyż wszelkie niedociągnięcia zwykle odbijają się szerokim echem,  mogąc zagrozić renomie konkretnego podmiotu. Jeśli zatem firma zaspokaja potrzeby gości, którzy oczekują wysokiej jakości w każdym aspekcie, tym bardziej poradzi sobie ona w przygotowaniu dań pracowniczych spełniających wszelkie standardy. Jednym z przedsiębiorstw godnych zaufania jest bez dwóch zdań łódzka Restauracja Pełny Talerz specjalizująca się w daniach kuchni polskiej, dzięki którym z łatwością zmierzymy się z zawodowymi wyzwaniami.

Czas to pieniądz

Zamawiając posiłki pracownicze oczekujemy, że zostaną one dostarczone na czas, zachowując  swą  temperaturę.  Niestety, wiele firm świadczących usługi cateringowe, mimo zapewnień spóźnia się z realizacją, co wpływa na dezorganizację zadań w danym zakładzie. Nie da się ukryć, iż w wielu miejscach liczy się dosłownie każda minuta, a nieplanowane przestoje niejednokrotnie grożą nawet stratami finansowymi. Tak jest zwłaszcza w przedsiębiorstwach produkcyjnych, w których przeciągająca się przerwa regeneracyjna powoduje, że pracownicy znajdują się dłużej poza swymi stanowiskami. Dlatego też, nawiązując współpracę z dostawcą posiłków, warto zapoznać się z opiniami na temat jego punktualności. Jeśli pojęcie terminowości jest mu obce, świadczy to tylko o jego złej organizacji i niepoważnym traktowaniu klientów.

Klient nasz pan

Mimo że firmy cateringowe opierają się na określonym gatunku kuchni, powinny zapewniać jak najszerszy zakres dań dopasowanych pod indywidualne gusta klientów. Dywersyfikacja posiłków to bowiem jedyny sposób, aby uniknąć sytuacji, kiedy to zamówione obiady nie zgadzają się z kulinarnymi oczekiwania pracowników. Należy również pamiętać, aby dania dostarczały niezbędne składniki odżywcze bez względu na rodzaj wykonywanych obowiązków.

W usługach cateringowych duże znaczenie mają także odpowiednie opakowania. Szukając optymalnego dostawcy, należy uzyskać informacje, w jaki sposób chroni on posiłki przed uszkodzeniem i utratą świeżości. Każde pudełko musi być zatem dostosowane do potrzeb danego typu żywności, a jeśli dana firma traktuje tą kwestię po macoszemu, powinna nam zapalić się lampka ostrzegawcza.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz