Artykuł sponsorowany

Antomia restauracji – owoce i warzywa

Antomia restauracji – owoce i warzywa

Z pewnością każdy z nas wiele razy zastanawiał się gdzie dobre i drogie restauracje zaopatrują się w warzywa, owoce, mięso. Ku naszemu zdziwieniu może okazać się, że nie są to hurtownie zaopatrujące się w towar u farmerów, którzy nie uznają sztucznych nawozów. Nawet w tych topowych restauracjach, gdzie za dania zapłacimy wysokie ceny, na talerzu mogą pojawić się produkty zakupione w… dyskontach.

Dyskonty zastąpią hurtownie?

Wiele restauracji zaopatruje się w warzywa, owoce głównie w tańszych sklepach typu Biedronka lub Lidl zamiast wybrać polecaną hurtownię. Nie jest to uczciwe rozwiązanie, gdyż płacąc wysoką cenę za danie wymagamy również jakości. Niestety, często jakość takich produktów jak warzywa lub też owoce jest często niewykrywalna przez przeciętnego klienta, jeśli podane są one na przykład w formie zupy. Klient nie wykryje przecież różnicy pomiędzy brokułem a eko-brokułem. Jednak w przypadku innych dań, jak na przykład sałatka, możemy zetknąć się z zaskakującą prawdą. Jeden z managerów restauracji przyznał, że różnica między dwoma a czterema złoty za kilogram na przykład kalafiora jest znacząca dla przedsiębiorcy. Dlatego też produkty, które są praktycznie nie do wyczucia kupuje się zazwyczaj najtańsze. Właśnie z tego powodu nawet restauracje okrzyknięte luksusowymi kupują towar w zwykłych sklepach. Nawet jeśli pojawiłyby się osoby protestujące, nie byłyby w stanie udowodnić restauracji zarzutów. Z drugiej strony, należy pamiętać, że w czasach gdy coraz popularniejszy staje się zdrowy tryb życia, w tym zaopatrywanie się żywność eko, klienci stają się coraz bardziej dociekliwi jeśli chodzi o pochodzenie każdego nawet ziarenka grochu znajdującego się na ich talerzu. To nieco komplikuje sprawę, szczególnie w przypadku lokali reklamujących się jako ekologiczne. Wciąż, zaopatrywanie się bezpośrednio u farmerów może okazać się zupełnie nieopłacalne. Dlatego też warto jest zacząć współpracę z zaufanymi hurtowniami owocowo-warzywnymi, jak na przykład Tar-Pol.

Zalety hurtowni owocowo-warzywnych

Jeśli pytając się o pochodzenie produktów użytych w sałatce dostaniemy odpowiedź „hurtownia warzywna”, możemy być spokojni. Wszelkie produkty sprzedawane w tego typu hurtowniach są niemal w każdym przypadku pozyskiwane tylko ze sprawdzonych źródeł. Zadowolenie klienta to nie jedyny plus korzystania z usług hurtowni. Często w ich ofertach możemy znaleźć przygotowanie poszczególnych produktów w określony przez zamawiającego sposób. Restauracja może na przykład zamówić czyszczenie owoców i warzyw. Wedy dostaje nie tylko najświeższe produkty, ale też pozbawione wszelkich zanieczyszczeń (które mogą być źródłem na przykład zatrucia pokarmowego). Ale to nie wszystko, najlepsze hurtownie mają również w swojej ofercie obieranie i krojenie produktów. Tak więc ostatecznie, inwestycja w hurtownie owocowo-warzywne może być nie tylko oszczędnością czasu ale również zyskaniem zaufania klientów.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz