Artykuł sponsorowany

American Pale Lager. Z czym to się pije?

American Pale Lager. Z czym to się pije?

Piwo to napój, który często jest spożywany podczas spotkań towarzyskich lub do posiłków. Bogaty w walory smakowe, orzeźwiający trunek jest także idealny po ciężkim dniu w pracy. Istnieje wiele gatunków piwa, a jednak Polacy najczęściej wybierają lagery. Jednym z popularniejszych ich rodzajów jest  American Pale Lager. Dowiedz się,  czym charakteryzuje się to piwo, jak je podawać i dlaczego jest tak często wybierane wśród konsumentów.

American Pale Lager — charakterystyka

American Pale Lager jest przedstawicielem piw dolnej fermentacji. Oznacza to, że drożdże, z których warzone jest piwo, fermentują w niskiej temperaturze i osadzają się na dnie. Dzięki temu piwo jest orzeźwiające i ma wyrazisty smak. Ten rodzaj złocistego trunku długo dojrzewa. American Pale Lager to piwo jasne. Jego barwa może być słomkowa lub jasnozłota, a zawartość alkoholu występuje w przedziale 4-6%. Jeśli chodzi o walory smakowe, ma delikatnie wyczuwalną chmielową goryczkę i lekko słodowy smak. To właśnie dzięki łagodności piwo to jest tak często wybierane przez fanów złocistego trunku. APL jest piwem orzeźwiającym i uniwersalnym.

Piwo koncernowe kontra piwo rzemieślnicze

Piwa typu lager są bardzo popularne, a wybór marek, które je produkują, jest ogromny. Czy warto jednak kupować lagery koncernowe? Piwa produkowane hurtowo często są wodniste i smakują do siebie podobnie. Zdecydowanie lepszym wyborem są piwa rzemieślnicze. Producent piwa marki Pilsvar tłumaczy dlaczego:

„Piwa rzemieślnicze, zwane również kratowymi, ze względu na to, że produkowane są na mniejszą skalę, są o wiele staranniej komponowane. Są naturalne, nie zawierają żadnych sztucznych dodatków, ani barwników. Najlepszej jakości składniki sprawiają, że piwa regionalne mają bardziej wyrazisty smak i aromat niż te, które znajdziemy w sklepach osiedlowych”.

Z czym serwować American Pale Lager?

Chociaż na co dzień niewiele osób się nad tym zastanawia, różne gatunki piw, nadają się do różnych dań i przysmaków. Tak np. piwa owocowe najlepiej smakują w towarzystwie deserów i ciast, z kolei pszeniczne bardzo dobrze komponują się z sałatkami, cytrusami czy owocami morza. A co z American Pale Lager? Tym piwem, podobnie, jak innymi lagerami dobrze jest popijać potrawy zawierające wołowinę, gęsinę, tatar, a także desery np. kruche ciasta owocowe.

Oprócz tego, piwa jasne typu lager smakują jeszcze lepiej podane do amerykańskich potraw np. smażonych skrzydełek kurczaka i hamburgerów. Piwo APL jest świetnym wyborem na grille, gdzie spożywa się tłuste mięso, ale również sałatki. Ze względu na delikatny smak dobrze komponują się z daniami ostrymi np. kuchni meksykańskiej.

W czym i jak powinien być serwowany lager?

To w czym serwowane jest piwo, również wpływa na przyjemność spożywania trunku. Większość osób kojarzy piwa w wielkich kuflach z dużą ilością piany. Jednak nie wszystkie piwa powinny być tak podawane. Rodzaj szklanki, z której spożywa się złocisty napój, zależy od jego gatunku. Piwa typu lager, w tym American Pale powinny być zaserwowane w pintach, czyli szerokich szklankach, które są rozszerzone na górze. Dzięki temu aromat piwa może swobodnie się uwalniać. 

Ważna jest również temperatura podawanego napoju. W przypadku piw typu lager powinna być ona jak najniższa. Sugerowaną temperaturą amerykańskiego lagera jest 1 stopień Celsjusza. Dzięki temu walory smakowe i aromaty są jeszcze wyraźniejsze, co pozwala nam maksymalnie delektować się piwem.

Oceń artykuł (2)
3.0
Komentarze
Dodaj komentarz