Artykuł sponsorowany

Zdrowotne właściwości chrzanu

Zdrowotne właściwości chrzanu

Powszechny w Polsce jako dodatek do wielu dań, popularny i lubiany. Chrzan, bo o nim mowa, oprócz swoich niewątpliwych walorów smakowych, posiada szereg właściwości leczniczych. Okazuje się bowiem, że działa jak antybiotyk i pomaga w zwalczaniu wielu rozmaitych dolegliwości. Jakich dokładnie i w czym jeszcze może nam pomóc włączenie chrzanu do diety?

Witaminowa bomba

Chrzan to bogactwo witamin – w jego składzie występuje ich aż sześć: A, B, B1, B2, C, E. Obfituje również w wiele składników mineralnych, takich jak chociażby potas, wapń, magnez, żelazo czy jod. Cytrusy, które są nieodłącznie kojarzone z wysoką zawartością witaminy C, posiadają jej mniej, niż chrzan! Sprawia to, że roślina ta jest idealna jako swego rodzaju naturalny antybiotyk – dzięki mnogości zdrowych składników, korzeń chrzanu ma silne działanie antybakteryjne i bakteriobójcze. Warto więc zwiększyć jego zawartość w diecie podczas przeziębienia. Chrzan pomaga także w przypadku problemów z zatokami i górnymi drogami oddechowymi, skutecznie je udrażniając i przynosząc ulgę. To jednak nie wszystko – do tak wielu prozdrowotnych właściwości można dopisać jeszcze hamowanie rozwoju komórek nowotworowych. Zawarte w chrzanie izotiocyjaniany, które znajdują się jeszcze m.in. w roślinach z rodziny kapustowatych, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka przełyku, pęcherza, płuc i żołądka. Zbadano, że najzdrowszy jest świeży korzeń – warto więc kupować go u najlepszych producentów, takich jak Katerpole Sp. z o.o. i dodawać do posiłków. Mamy wtedy gwarancję, że chrzan pochodzi z najlepszej ziemi, nie zawiera żadnych ulepszaczy, jest w pełni naturalny i zachował wszystkie zdrowotne właściwości.

Dla zdrowia i lepszego apetytu      

Okazuje się, że korzeń chrzanu pobudza apetyt oraz wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego, warto więc włączyć go do diety w przypadku problemów wynikających z braku ochoty na jedzenie. Pomaga też strawić tłuste dania, dlatego dobrze jest dołączać go do produktów będących podstawą tego typu posiłków. Świeży chrzan ma zastosowanie nie tylko zdrowotne, ale i kosmetyczne. Może być wykorzystywany np. jako maseczka na piegi lub skuteczny środek na przebarwienia i zmiany skórne. Jego walory smakowe sprawiają, że w połączeniu ze swoimi właściwościami stanowić on powinien uzupełnienie każdej diety. Pomaga w wielu dolegliwościach, przez co ceniony jest na całym świecie. Warto jednak zadbać o to, by był to produkt naturalny, pochodzący od renomowanego dostawcy. Taki chrzan jest zdecydowanie najzdrowszy i zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz