Na początku podstawowym zadaniem Instytutu Ochrony Roślin była analiza pozostałości środków ochrony roślin. W krótkim czasie poszerzono zakres badań o prace biologiczne, które uzupełniały tematykę naukowo-badawczą Instytutu. Skutkiem tego było powstanie Pracowni Doświadczalnictwa Terenowego, która zajęła się badaniem skuteczności działania nowych środków ochrony roślin.
Laboratorium Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin
monitoruje pozostałości pestycydów w płodach rolnych, głównie owoców i warzyw, paszach oraz w środowisku przyrodniczym, przede wszystkim w glebie i wodzie. Do kontroli pobierana jest żywność produkowana metodami konwencjonalnymi oraz integrowanymi.
Na przestrzeni ponad 40 lat działalności prowadzono serię badań, które dotyczyły m.in.:
- obserwacji występowania i szkodliwości poszczególnych agrofagów w uprawach pszenicy, jęczmienia, owsa, kukurydzy, sorgo, bobiku, grochu, ziemniaków, buraków, rzepaku
- opracowania programów zwalczania agrofagów w gospodarstwach ekologicznych, integrowanych oraz konwencjonalnych
- badania etiologii wybranych chorób m.in. zbóż, kukurydzy, ziemniaków, rzepaku
- etiologii, występowania oraz szkodliwości wirusów, bakterii i grzybów powodujących choroby roślin
- badania nad występowaniem, szkodliwością oraz zwalczaniem wybranych chorób pieczarek
W Pracowni Doświadczalnictwa Terenowego wiele uwagi poświęcono entomologii, przede wszystkim badaniom nad metodami ochrony upraw przed szkodnikami. W dniu 22 sierpnia 2005 roku nasi pracownicy wykryli
obecność stonki kukurydzianej, czyli najgroźniejszego szkodnika kukurydzy na świecie, uznanego za organizm kwarantannowy w Unii Europejskiej. Było to bardzo ważne wydarzenie, które przeszło do historii.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego Instytutu Ochrony Roślin!