Artykuł sponsorowany

Dobre wędliny, czyli jakie?

Dobre wędliny, czyli jakie?

Szynki, kiełbasy, polędwice, pasztety… Wielu Polakom trudno wyobrazić sobie codzienne menu bez wędlin, spożywamy je na kanapkach i jako samodzielne przekąski, dodajemy do potraw, żeby wzbogacić ich smak. Wybór wyrobów mięsnych jest w dzisiejszych czasach tak szeroki, że rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, co ląduje na naszym talerzu. To powszechny błąd, który możemy okupić naszym zdrowiem. Oto kilka rzeczy, które warto wziąć pod uwagę zanim włożymy daną wędlinę do koszyka z zakupami.

Renoma producenta

Większość z nas wybiera produkty marek, które zna z reklam lub osobistego doświadczenia. Jest to całkowicie naturalne, szczególnie w przypadku przedsiębiorstw mogących poszczycić się długą historią na rynku. Logika stojąca za wyborem wyrobów marek działających od lat jest prosta – jakość wyrobów weryfikowana jest przez klientów na każdym kroku. Przedsiębiorstwa wytwarzające żywność niskiej jakości bardzo szybko znikają z rynku, ponieważ nie są w stanie sprostać wymogom odbiorców. Wiek przedsiębiorstwa jest bardzo dobrym wyznacznikiem jakości jego wyrobów – jeśli utrzymuje się na rynku od dłuższego czasu, oznacza to, że jego produkty zostały sprawdzone i cieszą się uznaniem klientów.

Skład wędliny

Bardzo istotną kwestią jest dokładny skład danego wyrobu. W pierwszej kolejności należy sprawdzić, jaki procent całego produktu stanowi mięso – oczywiście, im większy udział mięsa w składzie wędliny, tym lepszy jakościowo jest dany produkt. Warto również zwrócić uwagę, ile surowego mięsa zostało użyte do wyprodukowania danej porcji wędliny – przyjmuje się, że z 10 kg mięsa można wytworzyć około 8 kilogramów wędlin, dlatego dobrym wyborem będą wyroby odpowiadające tym proporcjom. Ze składu wędliny dowiemy się również, czy do jej produkcji wykorzystano wypełniacze, np. białko sojowe oraz konserwanty i sztuczne barwniki. Substancje te nie muszą być dla nas szkodliwe, jednak generalna zasada brzmi, że im więcej dodatków, tym niższa jakość wędliny. Pamiętajmy, że nie musimy kupować wędliny paczkowanej, żeby poznać skład produktu – wystarczy poprosić obsługę sklepu w którym robimy zakupy, by przedstawiła nam etykietę wybranego przez nas produktu leżącego na ladzie.

Cechy charakterystyczne dobrej wędliny

Wystarczy już pierwszy rzut oka, by stwierdzić, czy wędlina jest dobrej jakości i świeża. 

- Przede wszystkim wędlina taka po wzięciu do dłoni nie klei się do niej, a na podłożu na których ją położymy nie pozostawi wilgotnych plam – wyjaśnia przedstawiciel firmy Wołex - Przekrojona wędlina powinna mieć widoczne nieregularne pasma tłuszczu oraz dobrze widoczne włókna, jej kolor powinien być niejednolity.
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz