Artykuł sponsorowany

Wybieramy świeże mięso – poradnik

Wybieramy świeże mięso – poradnik

Kupno dobrego, świeżego mięsa to twardy orzech do zgryzienia. Teoretycznie nie ma niczego prostszego od udania się na zakupy do sklepu mięsnego czy marketu w celu jego nabycia. Po prostu wkładamy paczkę do koszyka i po sprawie. Czy aby na pewno? Okazuje się, że jeśli zwrócimy większą uwagę na to, co dokładnie znajduje się w owym opakowaniu, to szybko dochodzimy do wniosku, że mięso mięsu nierówne.

Znaczenie jakości mięsa dla zdrowia człowieka

Spożywanie produktów o niższej jakości ma niebagatelny, negatywny wpływ na nasze zdrowie. Przywiązywanie uwagi do kryteriów wyboru mięsa wydaje się podstawą, jeśli chcemy zachować dobrą kondycję przez lata. Niestety zaopatrzenie się w mięso o wysokiej jakości nie należy do łatwych. Wymaga przede wszystkim doświadczenia i wiedzy, a także znajomości rynku. Należy znać przede wszystkim pochodzenie mięsa. Dobrze jest dopytać o nie bezpośrednio u sprzedawcy. Weryfikacja rzeźni to istotny krok, dzięki któremu dowiemy się, czy rzeźnia, w której zaopatruje się nasz sklep, jest godna zaufania. Do tego wąskiego grona należy z pewnością rzeźnia Blutex Sp. z o.o. Prawidłowy ubój zwierząt oraz obróbka mięsa mają ogromny wpływ na jego jakość.

Tłuste mięso – wróg czy przyjaciel?

Naszym pierwszym wyborem przy kupnie mięsa są zazwyczaj części chude, pozbawione tłuszczu. Lubujemy się w polędwicy, rostbefie czy – w przypadku drobiu – piersi. Mięso tłuste jest jednak łatwiejsze do przyrządzenia, a ponadto równie potrzebne naszemu organizmowi. Tłuszczu nie należy się bać – jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Chodzi po prostu o to, by spożywać jego odpowiednią ilość. Co istotne, jedząc tłusto możemy po prostu jeść mniej – każdy gram tłuszczu uwalnia aż dziewięć kilokalorii energii. Porównanie z czterema kilokaloriami z białka czy węglowodanów wypada zdecydowanie na jego korzyść. Oczywiście chodzi tutaj o zdrowe tłuszcze nasycone i nienasycone, obecne na przykład w dobrej jakości mięsie. Dla przykładu – mięso krów żywionych w zgodzie z naturą zawiera dobry stosunek kwasów tłuszczowych omega sześć do kwasów omega trzy wynoszący trzy do jednego.

Właściwy kolor i zapach świeżego mięsa

Oczywiście mięso naturalne różni się od siebie kolorem, w zależności od tego, z jakiego zwierzęcia pochodzi oraz jaką część tuszy stanowi. Mimo wszystko kawałki powinny mieć intensywny kolor, bez jakichkolwiek ciemnych plam. Tłuszcz w zdrowym mięsie ma kolor kremowy, nie zaś – pożółkły. Świeże mięso charakteryzuje się ponadto naturalnym, lekko słodkim zapachem. Jeśli pachnie intensywnie lub drażniąco, to lepiej go unikać. Niekiedy kawałki pakowane próżniowo mogą zaraz po otwarciu pachnieć dość intensywnie, ale efekt ten powinien zaniknąć po około godzinie od otwarcia.


Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz