Elementy rolnictwa doświadczalnego
Liczba ludności na naszej planecie rośnie bardzo szybko już od wielu stuleci i wszystko wskazuje na to, że tempo tego wzrostu nie wyhamuje jeszcze przez długie dziesiątki lat. Niesie to oczywiście z sobą określone skutki społeczne, a najpoważniejszym z nich jest sprawa wyżywienia. Ciągle jeszcze istnieją w naszym współczesnym świecie enklawy permanentnego głodu, mimo iż ludzkość XXI wieku dysponuje takimi możliwościami i zasobami materialnymi, dzięki którym problem wyżywienia ludzi w skali całego globu mógłby dawno już zostać rozwiązany. Niestety, intelektualnie ludzkość nie dorosła jeszcze do tego, aby stworzyć jedną ogólnoświatową społeczność, jedną rodzinę o wspólnych celach i dążeniach. Niezależnie jednak od tego, należy robić wszystko, aby zwiększać wzrost produkcji żywności, co z czasem doprowadzi do likwidacji głodu w skali całej Ziemi niezależnie od intencji tych czy innych polityków. Jednym z narzędzi zwiększającym efektywność i poziom produkcji żywności jest rolnictwo doświadczalne.
Czym jest rolnictwo doświadczalne?
W niektóre aspekty rolnictwa doświadczalnego wprowadzają nas specjaliści z firmy Polski Farmer z Tarczyna. Definiując rolnictwo doświadczalne, można by powiedzieć, że są to wzorcowe gospodarstwa rolne działające wedle zmieniających się nieustannie schematów, będących wynikiem naukowo-badawczych procedur. Celem takich działań jest zwiększenie efektywności produkcji żywności lub też poprawienie jej jakości. Takie gospodarstwa najczęściej określamy rolniczymi stacjami doświadczalnymi; są one prowadzone zwykle przez różne instytuty naukowo badawcze oraz przez uczelnie rolnicze. W tego typu gospodarstwach testuje się nowe gatunki i odmiany roślin jadalnych, które powstają wcześniej w laboratoriach w wyniku różnego rodzaju działań badawczych, których podstawą jest genetyka.