Dlaczego warto jeść borówkę amerykańską
Bogactwo witamin oraz makro- i mikroelementów
Pochodząca z Ameryki Południowej borówka obecnie występuje już na całym świecie. Plantacje borówki prowadzone są w Stanach Zjednoczonych, Europie, w Azji, Australii i Nowej Zelandii… Warto w tym miejscu zaznaczyć, że największym producentem borówki w Europie jest Polska. Jednym z największych producentów borówki w naszym kraju jest Grupa Producentów Borówki Amerykańskiej BerryGroup.
Borówka wszędzie jest ceniona za wspaniały smak, wysoką wartość dietetyczną oraz ogromne zasoby wartości odżywczych. Zwłaszcza te ostatnie robią duże wrażenie. Borówka amerykańska to przede wszystkim bogactwo witamin. W tych małych owocach występują m.in. witaminy A, B, C, E oraz witamina PP. Oprócz tego w borówce jest również bardzo dużo łatwo przyswajalnych przez człowieka makro i mikroelementów, m.in. miedź, magnez, żelazo, cynk, potas, wapń i selen.
Ochrona przed nowotworami
Owoce borówki posiadają także dużą ilość antocyjanów i antyoksydantów, które są bardzo istotne w profilaktyce nowotworowej. Antocyjany opóźniają również proces starzenia. W owocach występują również fitoestrogeny, które blokują rozwój tzw. nowotworów hormozależnych, takich jak nowotwory piersi, wątroby czy tarczycy. Oprócz tego borówka amerykańska, to także zmniejszający ryzyko powstawania nowotworów płuc, przewodu pokarmowego i wątroby kwas egalowy oraz przeciwdziałający rozwojowi nowotworów macicy kwas foliowy.
Przeciwdziałanie powstawaniu chorób oczu
Borówka amerykańska ma również pożyteczny wpływ na wzrok. Jedzenie owoców zalecane jest zawodowym kierowcom, pilotom oraz osobom pracjącym przy komputerze. Borówki bowiem posiadają działanie regeneracyjne i hamują powstawanie takich schorzenia, jak np. zespół suchego oka. Poza tym znajdująca się w dużej ilości w borówkach witamina A jest antyosydantem, zwalczającym uszkadzające wzrok wolne rodniki oraz poprawiającym widzenie o zmierzchu. Ekstrakty z owoców borówki pomagają także w poprawie ukrwienia tęczówki, w polepszaniu mikrokrążenia w gałce ocznej oraz w leczeniu chorób siatkówki oka.
Przeciwdziałanie innym chorobom
Borówki amerykańskie mają również wpływ na powstawania i rozwój chorób układu pokarmowego. Substancje zawarte w borówkach niszczą szkodliwe bakterie E. Coli, działają przeciwbiegunkowo uszczelniają błony śluzowe i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Poza tym borówki, jak większość owoców i warzyw, posiada także duże ilości, pomagającego w usuwaniu toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii, błonnika.
Wspomniane już wcześniej fitoestrogeny i błonnik pełnią także funkcję w walce z chorobami serca. Obniżają bowiem poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zwiększają poziom tego dobrego (HDL). Spowalniają również proces miażdżycowy oraz zmniejszają tym samym ryzyko powstania chorób serca.
Borówka na zdrowie
Jak więc widać, warto wzbogacić swoją dietę o borówkę amerykańską, ponieważ posiada ona bardzo wiele zalet. Istotne jest jednak to, w jakiej formie ją spożywamy. Jak tłumaczy nasz rozmówca, specjalista z Grupy BerryGroup: Borówki, jak większość owoców, najwięcej wartości odżywczych posiadają spożywane na surowo. Po przetworzeniu termicznym niestety tracą większość mikro- i makroelementów. Borówki można jednak bez problemu mrozić, ponieważ są odporne na działania niskich temperatur i po odmrożeniu zachowują swoje bogate walory smakowe oraz większość wartości odżywczych.