Artykuł sponsorowany

Spełniamy marzenie o własnej cukierni, czyli przepis na słodki biznes

Spełniamy marzenie o własnej cukierni, czyli przepis na słodki biznes

Różnego rodzaju wyroby cukiernicze cieszą się w naszym kraju niesłabnącą popularnością i dużą grupą amatorów. Prowadzenie cukierni, w której oferować będziemy mogli klientom własne wypieki, to marzenie wielu osób. Warto o nie walczyć pokonując strach przed niepowodzeniem, urzędami i bankami. Bardzo często talent cukierniczy i odrobina zmysłu biznesowego to dobry początek, by wystartować z własną firmą.

Krok po kroku

Niemniej jednak stworzenie własnej cukierni może nieść ze sobą pewne ryzyko, dlatego warto się do tego dobrze przygotować. Pierwszym i najważniejszym krokiem jest rozpoznanie rynku, na którym planujemy rozpocząć swoją działalność. Należy również sprawdzić, z jak dużą konkurencją będziemy mieli do czynienia. Kluczem do sukcesu jest także odpowiedni biznesplan, który określać powinien, jakie koszty poniesiemy na otworzenie, prowadzenie, reklamę i zaopatrzenie cukierni. Prawidłowe oszacowanie kosztów pozwoli nam, w przypadku braku własnych środków, na wystąpienie do banku o odpowiedni kredyt. Dobrym rozwiązaniem jest także poszukanie dofinansowania ze środków Unii Europejskiej. Oferują je programy unijne, które wdrażane są często na przykład w Urzędach Pracy. Kolejny krok to rejestracja firmy w Urzędzie Miasta lub Gminy. Należy pamiętać także o zgłoszeniu tego faktu do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Prowadzenie cukierni, jak również innej działalności związanej gastronomią, wiąże się ze spełnianiem odpowiednich warunków dotyczących wytwórstwa oraz wprowadzania do obrotu ogólnego żywności, a co za tym idzie czeka nas także wizyta w Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Tam też między innymi pracownicy pomogą w dostosowaniu pomieszczeń, w których będzie odbywała się produkcja, do wymogów zgodnych z przepisami oraz wpisują firmę do rejestru. Otwierając tego typu działalność powinniśmy zadbać o świeże i najlepsze składniki do produkcji cukierniczej. Warto również zadbać, aby nasze wyroby miały charakterystyczny smak, kształt i wygląd, ale przede wszystkim zawsze powinny one być świeże.

Zaopatrzenie cukierni tylko u sprawdzonych dostawców

Wysoka jakość naszych wyrobów to podstawa do osiągnięcia sukcesu. Dlatego tak ważne jest, aby składniki, których używamy przy produkcji, pochodziły od sprawdzonego i wiarygodnego dostawcy. W takim przypadku, bez względu na to, czy dopiero planujemy rozpoczęcie działalności związanej z gastronomią, czy działamy na rynku już od wielu lat, warto zapoznać się z ofertą firmy Aga. PUH Sławomir Gierach z Będzelina, która działa od 1996 r. Zajmują się oni kompleksowym zaopatrywaniem firm gastronomicznych z branż piekarniczych i cukierniczych. Oferują również szeroką gamę produktów dla lodziarni oraz masarni. Ich asortyment obejmuje towary takie jak dekoracje, barwniki, aromaty, drożdże, galaretki, koncentraty, karmel, cukier, a także blachy, foremki oraz odzież ochronna i wiele innych produktów niezbędnych w gastronomii. Swoją działalność prowadzą całodobowo, zatrudniając wykwalifikowanych pracowników, którzy służą fachowym doradztwem przy wyborze odpowiedniego produktu.

Własna dobrze zaopatrzona cukiernia to biznes dla osób cierpliwych i planujących działalność długofalową. Warto dbać o własny rozwój, wysoką jakość składników i produktów oraz ciągłe zaskakiwanie klienta, który niewątpliwie doceni nasze starania i wróci do nas jeszcze wiele razy.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz