Artykuł sponsorowany

Czy mrożonki są zdrowe? Dlaczego warto je jeść?

Czy mrożonki są zdrowe? Dlaczego warto je jeść?

Mrożone warzywa i owoce to sposób na to, by w okresie zimowym dostarczać sobie odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych. Niektórzy jednak unikają korzystania z mrożonek myśląc, że mogą one być niedobre dla naszego zdrowia. To duży błąd – odpowiednio przygotowane i przechowywane mrożonki mogą być naprawdę smaczne i zdrowe.

Jakie są zalety mrożonek?

Warto przekonać się do mrożonek – to sposób na zatrzymanie lata na dłużej. Dobre mrożonki powstają z bardzo świeżych warzyw i owoców, co pozwala zachować ich wartości odżywcze i witaminy – jedzenie owoców czy warzyw z mrożonki jest najbliższe jedzeniu świeżych owoców prosto z krzaka. Mrożonki są lepsze niż dżemy, kompoty i inne przetwory – owoce zamrożone są świeże i bez konserwantów. Bardzo dobrej jakości mrożonki produkuje na przykład przedsiębiorstwo Augusto-Limaro Sp.j.

Ważną zaletą mrożonek jest też oczywiście ich cena – w sezonie zimowym za mrożonki zapłacimy znacznie mniej niż za świeże owoce i warzywa. Warto tu podkreślić, że są one przy tym często znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż importowane warzywa i owoce, które zanim trafią na nasz talerz muszą przebyć tysiące kilometrów. Mrożonki pozwalają nam także szybko i wygodnie przygotować posiłek – mrożone warzywa są czyste, obrane i pocięte na mniejsze kawałki – wystarczy wrzucić je do garnka lub na patelnię, przyprawić i obiad jest gotowy.

Mity na temat mrożonek

Mimo wszystkich wymienionych wyżej zalet nadal istnieje dość duża grupa ludzi, którzy starają się unikać mrożonych warzyw i owoców. Taka postawa wynika zwykle z braku znajomości tematu i kierowania się szkodliwymi mitami na temat mrożonek. Wciąż funkcjonuje wiele nieprawdziwych informacji na ich temat, postaramy się więc je sprostować. Wiele osób uważa, że mrożonki mają mniej wartości odżywczych niż świeże warzywa i owoce – to nieprawda. Odpowiednio przygotowane mrożonki są tak samo wartościowe jak świeżo zerwane owoce i warzywa. Niektórzy twierdzą, że w okresie zimowym lepszym rozwiązaniem od jedzenia warzyw z mrożonek jest po prostu łykanie tabletek witaminowych, które będą suplementować różne niedobory – to również błąd. Lepiej dostarczać swojemu organizmowi potrzebnych składników z pożywienia niż z tabletek.  Jest też trochę osób narzekających na zły smak mrożonych warzyw i owoców – z tym argumentem trudno dyskutować, bo każdy lubi co innego, jednak warto podkreślić, że odpowiednio przyrządzone potrawy z mrożonek mogę być naprawdę przepyszne. 

Opracowanie:
Jelenia Góra, K. Miarki 18
tel. 75 752 37 56
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz