Artykuł sponsorowany

Jak smakuje Ukraina?

Jak smakuje Ukraina?

Kuchnia ukraińska powstała z mieszanki różnych wpływów – między innymi polskich, tureckich i rosyjskich – oraz z doskonałych plonów niezwykle płodnych pól uprawnych charakterystycznych dla tej części Europy. Może się nam zdawać, że skoro Ukraińcy są naszymi sąsiadami to smaki potraw, którymi nas poczęstują, niczym nas nie zaskoczą. Nic bardziej mylnego!

Kasza i mąka

Złociste pola pod błękitnym niebem – ten charakterystyczny dla Ukrainy krajobraz ma odzwierciedlenie nawet we fladze tego kraju. Nic więc dziwnego w tym, że jednym z tamtejszych przysmaków jest doskonały chleb. Dawniej złociste bochny pieczono w specjalnych piecach. Dziś sposób ich przygotowywania odrobinę się zmienił, jednak niezapomniany smak pozostał. Plonem ukraińskich pól są także kasze, na których bazie przygotowuje się wiele tradycyjnych potraw.

Historia smaku

Ukraina może szczycić się bardzo bogatą historią kulinarną. W tradycyjnych ukraińskich potrawach możemy wyczuć nuty wpływów kuchni żydowskiej, tatarskiej, litewskiej, polskiej, ormiańskiej czy rumuńskiej. Taka mieszanka potrafi naprawdę zachwycić. Każdy region Ukrainy ma nieco inne kuchenne tradycje. Tworzy to niezwykłe bogactwo smaków, których możemy próbować w ukraińskich restauracjach. Wspólną cechą wszystkich ukraińskich dań jest to, że przygotowuje się je na bazie naturalnych składników. Nie ma miejsca na sztuczne dodatki i ulepszacze smaku – na talerzu znajdziemy tylko to, co zrodziła tamtejsza żyzna ziemia.

Czego spróbować?

Jeśli wybieramy się na Ukrainę albo planujemy odwiedzić takie miejsce, jak Restauracja Ukraińska Smak Ukraiński, koniecznie musimy spróbować tradycyjnego barszczu ukraińskiego. Jeśli nie przepadamy za burakami, z zup możemy wybrać ukraiński żurek z chrzanem i kiełbasą albo solankę mięsną z kiełbasą, boczkiem i ogórkiem konserwowym. Na drugie danie sprawdzą się kotleciki po kijowsku – zawijane w roladki z masłem, pietruszką i koperkiem, albo żarke – czyli wołowy gulasz z warzywami, zapiekany pod ciastem chlebowym. Wśród tradycyjnych ukraińskich potraw coś pysznego dla siebie znajdą też wegetarianie – pierogi z ziemniakami i koperkiem i naleśniki po ukraińsku smakują zupełnie inaczej niż te, które jemy na co dzień. Jeśli nie planujemy dłuższego wyjazdu do Lwowa lub do Kijowa, a mamy ochotę spróbować ukraińskiej kuchni, to krakowska restauracja Smak Ukraiński będzie najlepszym wyborem. Piękny wystrój, doskonale skomponowane dania i porcje, które nasycą każdego, gwarantują udaną kulinarną przygodę.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz