546 wyników dla: artykuły spożywcze

  • Sękacz alternatywą dla tradycyjnych ciast

    Sękacz alternatywą dla tradycyjnych ciast

    Słodycze pod każdą postacią są marzeniem większości dzieci i dorosłych. Wafelki, batoniki, ciasteczka, torty – wszystkie znajdą swoich zwolenników. Nie wszyscy jednak mieli okazję poznać wyjątkowy...

  • Właściwości białka sojowego

    Właściwości białka sojowego

    Z roku na rok soja jest coraz częściej wykorzystywana w kuchni. Mają na to wpływ jej dobroczynne właściwości oraz fakt, że szybko zwiększa się grono wegan i wegetarian. To właśnie oni najbardziej...

  • Czerwona kapusta pekińska

    Czerwona kapusta pekińska

    Czerwona kapusta pekińska to nowość na polskim rynku. Każdy z nas doskonale zna tradycyjną kapustę pekińską. Stanowi ona ważny element składowy wielu dań oraz surówek. Tym bardziej warto zwrócić...

  • Poznaj najpopularniejsze gatunki piwa!

    Poznaj najpopularniejsze gatunki piwa!

    Piwko to trunek, który cieszy się ogromnym powodzeniem. Nic w tym dziwnego – świetnie orzeźwia, gasi pragnienie i jest nieodłącznym elementem zarówno plenerowych imprez, jak i rodzinnych spotkań w...

  • Budowane na wieloletniej tradycji produkty wędliniarskie.

    Budowane na wieloletniej tradycji produkty wędliniarskie.

    Produkty mięsne, w tym wędliniarskie, od zawsze cieszyły się dużą popularnością, ponieważ są to tradycyjne wyroby odpowiadające podniebieniom wielu smakoszy, jak również amatorom kulinariów. Potrawy...

  • Przepis na guacamole, czyli pastę z awokado

    Przepis na guacamole, czyli pastę z awokado

    Guacamole, czyli pastą z awokado, zajadano się już w czasach azteckich. Wówczas nazywano je „ahuaca-mulli” i uznawano za afrodyzjak oraz nieodłączną część diety. Nic w tym dziwnego – awokado zawiera...

  • Zakup ryby mrożonej, o co pytać sprzedawcę, aby kupić zdrowe ryby?

    Zakup ryby mrożonej, o co pytać sprzedawcę, aby kupić zdrowe ryby?

    Ryby są bogatym źródłem składników odżywczych, kwasów tłuszczowych, nieocenionym źródłem białka. Niestety nie dość, że nasza dieta jest uboga w ryby, jemy je zdecydowanie za rzadko, nie do końca...

  • Dlaczego warto kupować mięso jedynie z pewnego i sprawdzonego źródła?

    Dlaczego warto kupować mięso jedynie z pewnego i sprawdzonego źródła?

    W dzisiejszych czasach żywność niestety bardzo różni się od tej, którą znaliśmy dawniej. W dużej mierze uzależnione jest to od konieczności masowej produkcji i dużego zapotrzebowania. Niestety...

  • Dla kogo przeznaczone są świeże jaja ściółkowe prosto z fermy producenta?

    Dla kogo przeznaczone są świeże jaja ściółkowe prosto z fermy producenta?

    Jaja to jeden z podstawowych produktów spożywczych, który nieustannie cieszy się ogromnym zainteresowaniem konsumentów. Możliwość przygotowywania ich na różne sposoby sprawia, że są one zarówno...

  • Jak wybrać dostawcę sałatek warzywnych?

    Jak wybrać dostawcę sałatek warzywnych?

    Sałatki warzywne to produkt, który może zdecydować o opinii na temat całego dania. Świeża, smaczna surówka podkreśla smak dania stanowiąc jego idealne uzupełnienie. Nieświeża, źle przyprawiona...

  • Jak zrobić kapuśniak? Przepis na pyszny, rozgrzewający kapuśniak

    Jak zrobić kapuśniak? Przepis na pyszny, rozgrzewający kapuśniak

    Kapuśniak to tradycyjna polska zupa na bazie wywaru mięsnego, którą można przygotować z dowolnego rodzaju kapusty. Idealnie nadaje się na chłodne jesienne i zimowe dni, gdyż jest sycąca i doskonale...

  • Zalety mięsa cielęcego

    Zalety mięsa cielęcego

    Mięso cielęce nie gości zbyt często na naszych stołach. Dużo większą popularnością cieszy się wszechobecna wieprzowina oraz oczywiście drób. Tymczasem to cielęcina ma zalety i właściwości, których...

  • Rodzaje białka znajdujące się w mleku

    Rodzaje białka znajdujące się w mleku

    Każdy rodzaj mleka zawiera ten sam zestaw składników, choć w zależności od tego, o jaki rodzaj chodzi, różnią się ich proporcje. Składnikami tymi są woda, tłuszcz, laktoza (cukier mlekowy), witaminy...

  • Dlaczego warto pić sok z brzozy?

    Dlaczego warto pić sok z brzozy?

    W okresie zimowego i wiosennego przesilenia chcesz wzmocnić odporność? A może zmagasz się z nadmiernym wypadaniem włosów? Jest na to naturalne rozwiązanie. Poznaj niezwykłe właściwości soku z brzozy,...

  • Prowadzisz lodziarnię? Sprawdź jak uatrakcyjnić swoją ofertę!

    Prowadzisz lodziarnię? Sprawdź jak uatrakcyjnić swoją ofertę!

    Lody to jeden z najwspanialszych deserów świata. Lekkie, kremowe, dostępne niemalże w dowolnym smaku – chyba nie ma osoby, która nie uległaby takiej słodkiej pokusie. Dobre lodziarnie nie narzekają...

  • Drób ekologiczny – czym jest i dlaczego warto go wybrać?

    Drób ekologiczny – czym jest i dlaczego warto go wybrać?

    Mięso to istotny składnik zbilansowanej diety. Szczególnie drobiowe produkty dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe czy stanowią źródło cynku. Wśród...

  • Wyjątkowa historia kryjąca się za każdym produktem

    Wyjątkowa historia kryjąca się za każdym produktem

    Niekończąca się liczba produktów pochodzących z różnych gałęzi przemysłu sprawia, że rzadko kiedy zastanawiamy się nad historią ich powstania. Indywidualny skład każdego produktu, data przydatności...

  • Dlaczego warto jeść nabiał?

    Dlaczego warto jeść nabiał?

    Nabiał, czyli produkty mleczne: mleko, jajka, kefiry, jogurty, serki twarogowe, od wieków goszczą na polskich stołach. Posiadają nie tylko walory smakowe i odżywcze, ale przede wszystkim są bardzo...

Wróć na początek strony