546 wyników dla: artykuły spożywcze

  • Jakie rodzaje pieczywa są najzdrowsze?

    Jakie rodzaje pieczywa są najzdrowsze?

    Tematyka zdrowego odżywiania wciąż notuje trend zwyżkowy. Ma to swoje zalety, wiąże się też niestety z ryzykiem występowania sprzecznych informacji. Pieczywo to produkt, który wśród dietetyków i...

  • Dlaczego warto jeść kiszone warzywa?

    Dlaczego warto jeść kiszone warzywa?

    Duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma to, co jemy. Jeżeli chcemy uniknąć problemów zdrowotnych, a także zależy nam na dobrym nastroju każdego dnia, powinniśmy uważać na produkty, które...

  • Jak rozpoznać, że mięso jest dobrej jakości?

    Jak rozpoznać, że mięso jest dobrej jakości?

    Według badań przeprowadzonych w 2017 roku, statystycznie, każdy Polak je ok. 80 kg mięsa rocznie. Jest to niemała ilość, która jednak z roku na rok szybko rośnie. Nic więc dziwnego, że w...

  • Dobry sklep spożywczy – poznaj idealne miejsce na codzienne zakupy

    Dobry sklep spożywczy – poznaj idealne miejsce na codzienne zakupy

    Prowadzenie sklepu spożywczego to nie lada wyzwanie, zwłaszcza w czasach gdy różnego rodzaju markety, hipermarkety, a także wszechobecne dyskonty, powstają jak przysłowiowe grzyby po deszczu, nie...

  • Ciasteczka owsiane sposobem na zdrowie!

    Ciasteczka owsiane sposobem na zdrowie!

    Owies znany jest ze swych zdrowotnych i odżywczych właściwości. Zawiera między innymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i antyutleniacze, zaś przez specjalistów- dietetyków uznawany jest za...

  • Jak przebiega proces peklowania mięsa?

    Jak przebiega proces peklowania mięsa?

    Dobrze przygotowane, aromatyczne mięso o intensywnym smaku jest prawdziwą gratką dla amatorów dobrego jedzenia. Aby móc cieszyć się jego wyjątkowymi walorami smakowymi jeszcze dłużej, można poddać je...

  • Dlaczego warto jeść jajka?

    Dlaczego warto jeść jajka?

    Choć jeszcze kilka lat temu pojawiały się informacje odnośnie szkodliwości jajek, dziś większość ekspertów jest zgodna: są zdrowe i warto je spożywać. Za zmianę tego stanowiska odpowiada m.in....

  • 5 gorących pomysłów na zimowe napoje

    5 gorących pomysłów na zimowe napoje

    Jaki jest idealny napój na zimowe i długie wieczory? Koniecznie rozgrzewający i aromatyczny! Takie doznania z pewnością dostarczą ci nasze pyszne propozycje. Czy wiesz, czym jest złote mleko albo jak...

  • Orzeźwienie i wyborny smak zamknięty w szklanej butelce

    Orzeźwienie i wyborny smak zamknięty w szklanej butelce

    Schłodzona, orzeźwiająca i niezbyt słodka. Idealna na upalne, letnie dni, ale nie tylko. Lemoniada – jeden z najbardziej znanych napojów serwowanych najczęściej latem. Ma bogatą i długą historię....

  • Cechy pieczarek sterylizowanych

    Cechy pieczarek sterylizowanych

    Polska kuchnia chętnie wykorzystuje wszelkiego rodzaju grzyby. Równie dużym zainteresowaniem cieszą się te, które można znaleźć w lasach, jak i odmiany pochodzące z hodowli. Pieczarki to prawdziwy...

  • Właściwości zdrowotne cebuli

    Właściwości zdrowotne cebuli

    Cebula jest warzywem znanym w każdym zakątku świata. Warto wiedzieć, że uprawiali ją nawet mieszkańcy starożytnej Grecji. W Polsce cebula jest nieodzownym składnikiem wielu potraw. Nadaje im...

  • Jak poznać dobrej jakości wędliny?

    Jak poznać dobrej jakości wędliny?

    Kiedy kupujemy wędliny to warto wybierać tylko produkty najwyższej jakości. Są one najlepsze dla naszego zdrowia, a przy tym doskonale smakują. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób poznać dobrej...

  • Zdrowotne właściwości kiełków

    Zdrowotne właściwości kiełków

    Kiełki są jednym z najzdrowszych produktów, które można znaleźć w ogólnodostępnych sklepach spożywczych. Choć przeważnie występują podczas przesilenia wiosennego, warto je spożywać przez cały rok....

  • Pyszne jabłka z mazowieckiego sadu -jedz na zdrowie!

    Pyszne jabłka z mazowieckiego sadu -jedz na zdrowie!

    Angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie może uchronić nas przed wizytą u lekarza i jest w tym wiele prawdy. To bardzo wartościowe owoce, które wykazują moc korzyści dla naszego zdrowia i...

  • Grzyby suszone i ich zastosowanie w gastronomii

    Grzyby suszone i ich zastosowanie w gastronomii

    Dzięki suszeniu grzybów można je stosować przez cały rok jako wartościowy dodatek do różnego typu dań. Polska jest jednym ze światowych liderów w ilości spożywania grzybów. Polskie firmy są z kolei...

  • Kryteria wyboru warzyw

    Kryteria wyboru warzyw

    Rzetelna hurtownia warzyw oferując swoje produkty dba o to, aby przede wszystkim zachować ich świeżość oraz wysoką jakość. W tym miejscu jednak pojawia się pytanie w jaki sposób można tą jakość...

  • Jak wygląda produkcja tradycyjnego chleba?

    Jak wygląda produkcja tradycyjnego chleba?

    Najlepsze piekarnie wytwarzają rocznie miliony sztuk chleba, bułek, rogali, a także różnorodnych wyrobów cukierniczych. W Polsce możemy spotkać się z  dwoma rodzajami piekarni – placówkami...

  • Jakie ciasto wybrać na poczęstunek w pracy?

    Jakie ciasto wybrać na poczęstunek w pracy?

    Bardzo często pracownicy wprowadzają niepisany zwyczaj przynoszenia słodkości z okazji swoich urodzin, imienin lub na pożegnanie przy odejściu z firmy. Część osób sili się na swoje wypieki, które...

Wróć na początek strony