Żeby drinki miały smaczek – techniki i sztuczki barmańskie
Barman podobnie jak kucharz musi mieć dar… Jest to najbardziej wrażliwy zmysł smaku, koloru i zapachu, który miesza się i przenika w smacznych, kolorowych drinkach. Zawód barmana to nie jest sztuka nalewania piwa. Barman nie tworzy również szybkich drinków. Co powstaje szybko, nie jest smaczne i efektowne. Nie jest wyrazem indywidualizmu. Każdy drink to podpis barmana, to jego linie papilarne. Każdy wymyśla tutaj własne kompozycje i połączenia smakowe stosując klasyczne techniki i sztuczki barmańskie.
8 podstawowych technik sztuki barmańskiej
8 podstawowych technik sztuki barmańskiej to biblia każdego barmana. Dzięki ich znajomości powstają drinki, które są światowymi standardami, ale też tworzone są własne, niezwykłe kompozycje, które podkreślają talent barmana. Są to:
- Shaking - mieszanie
- Stirring - mieszanie przy pomocy łyżeczki
- Building - wykonywanie drinka w szkle
- Throwing - przelewanie przygotowanej mieszanki alkoholi z jednego kubka do drugiego
- Muddling - rozgniatanie owoców i ziół
- Layering - wykorzystywanie różnic gęstości składników
- Flaming – podpalanie alkoholu
- Blending - blendowanie
- Shaking jest jedną z najbardziej znanych technik barmańskich. Polega na mieszaniu składników w specjalnym shakerze, który jest wypełniony drobnym lodem. Mieszane są ze sobą tylko i wyłącznie płynne składniki. Tak wymieszany drink ma jednolitą strukturę. Nie stosuje się tej techniki dla tak zwanych alkoholi starzonych np. whisky, brandy, koniaku.
- Stirring jest to technika, która polega na mieszaniu składników specjalną łyżeczką barmańską w wysokiej szklance z lodem. Robi się tak, by je odpowiednio połączyć ze sobą i schłodzić drink. Drink nie jest napowietrzany, a jego smak jest zdecydowanie łagodniejszy od tego samego drinka, który by został wykonany za pomocą shakera. Metodę tę stosuje się dla drinków z alkoholami starzonymi.
- Building jest metodą, która polega na zrobieniu drinka bezpośrednio w szkle, w którym będzie podawany. Metodę tę stosuje się w przypadku składników z napojami gazowanymi, które pełnią rolę substancji mieszającej.
- Throwing znana jest jako pierwsza technika barmańska, która w ogóle została wymyślona. To przelewanie z jednego kubka do drugiego gotowej mieszanki alkoholi. Tak powstaje na przykład drink „Blue blazer”.
- Muddling to technika robienia drinków, która polega na rozgniataniu owoców i ziół. W ten sposób wydobywa się ich pełen smak i aromat, który zostaje uwolniony do alkoholu. Stosuje się ją np. w Mojito, Mint Julep.
- Layering jest techniką, dzięki której wykorzystuje się różnice gęstości składników komponowanego drinka. Najczęściej są to tak zwane shoty.
- Flaming jest techniką budowania drinków, która polega na wytworzeniu warstwy mocnego alkoholu na powierzchni drinka. Barman następnie tę warstwę podpala.
- Blending to po prostu blendowanie przy pomocy blendera. W blenderze powstaje drink o gęstej strukturze. Tutaj połączone alkohole, owoce, soki z lodem stworzą aksamitną całość.
Nowoczesne barmaństwo łączy kilka technik jednocześnie. Tak powstają ciekawe, inne drinki, które są jednocześnie znakiem czasu.
- Umiejętne łączenie ze sobą tych technik pokazuje, czy i jak jesteś dobrym barmanem – twierdzi Damian Rygielski z Centrum Szkoleniowo-Usługowego z Radomia.