Materiał Partnera

Żeby drinki miały smaczek – techniki i sztuczki barmańskie

Żeby drinki miały smaczek – techniki i sztuczki barmańskie

Barman podobnie jak kucharz musi mieć dar… Jest to najbardziej wrażliwy zmysł smaku, koloru i zapachu, który miesza się i przenika w smacznych, kolorowych drinkach. Zawód barmana to nie jest sztuka nalewania piwa. Barman nie tworzy również szybkich drinków. Co powstaje szybko, nie jest smaczne i efektowne. Nie jest wyrazem indywidualizmu. Każdy drink to podpis barmana, to jego linie papilarne. Każdy wymyśla tutaj własne kompozycje i połączenia smakowe stosując klasyczne techniki i sztuczki barmańskie.

8 podstawowych technik sztuki barmańskiej

8 podstawowych technik sztuki barmańskiej to biblia każdego barmana. Dzięki ich znajomości powstają drinki, które są światowymi standardami, ale też tworzone są własne, niezwykłe kompozycje, które podkreślają talent barmana. Są to:

  • Shaking - mieszanie
  • Stirring - mieszanie przy pomocy łyżeczki
  • Building - wykonywanie drinka w szkle
  • Throwing - przelewanie przygotowanej mieszanki alkoholi z jednego kubka do drugiego
  • Muddling - rozgniatanie owoców i ziół
  • Layering - wykorzystywanie różnic gęstości składników
  • Flaming – podpalanie alkoholu
  • Blending - blendowanie

  1. Shaking jest jedną z najbardziej znanych technik barmańskich. Polega na mieszaniu składników w specjalnym shakerze, który jest wypełniony drobnym lodem. Mieszane są ze sobą tylko i wyłącznie płynne składniki. Tak wymieszany drink ma jednolitą strukturę. Nie stosuje się tej techniki dla tak zwanych alkoholi starzonych np. whisky, brandy, koniaku.
  2. Stirring jest to technika, która polega na mieszaniu składników specjalną łyżeczką barmańską w wysokiej szklance z lodem. Robi się tak, by je odpowiednio połączyć ze sobą i schłodzić drink. Drink nie jest napowietrzany, a jego smak jest zdecydowanie łagodniejszy od tego samego drinka, który by został wykonany za pomocą shakera. Metodę tę stosuje się dla drinków z alkoholami starzonymi.
  3. Building jest metodą, która polega na zrobieniu drinka bezpośrednio w szkle, w którym będzie podawany. Metodę tę stosuje się w przypadku składników z napojami gazowanymi, które pełnią rolę substancji mieszającej.
  4. Throwing znana jest jako pierwsza technika barmańska, która w ogóle została wymyślona. To przelewanie z jednego kubka do drugiego gotowej mieszanki alkoholi.  Tak powstaje na przykład drink „Blue blazer”.
  5. Muddling to technika robienia drinków, która polega na rozgniataniu owoców i ziół. W ten sposób wydobywa się ich pełen smak i aromat, który zostaje uwolniony do alkoholu. Stosuje się ją np. w Mojito, Mint Julep.
  6. Layering jest techniką, dzięki której wykorzystuje się różnice gęstości składników komponowanego drinka. Najczęściej są to tak zwane shoty.
  7. Flaming jest techniką budowania drinków, która polega na wytworzeniu warstwy mocnego alkoholu na powierzchni drinka. Barman następnie tę warstwę podpala.
  8. Blending to po prostu blendowanie przy pomocy blendera. W blenderze powstaje drink o gęstej strukturze. Tutaj połączone alkohole, owoce, soki z lodem stworzą aksamitną całość.

Nowoczesne barmaństwo łączy kilka technik jednocześnie. Tak powstają ciekawe, inne drinki, które są jednocześnie znakiem czasu.

Opracowanie:
Radomsko, O. Kolbe 9
tel. 505 302 841
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz