Zastosowanie suszonych grzybów w gastronomii
Grzyby suszy się przeważnie latem i jesienią, aby móc cieszyć się ich smakiem, zapachem i właściwościami zdrowotnymi przez cały rok. W tej postaci idealnie nadają się do dań mięsnych z ryżem i kapustą. Są także świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów, a zatem najlepszych dań kuchni polskiej. Niewiele osób wie, że suszone podgrzybki i prawdziwki są znacznie bardziej aromatyczne niż grzyby świeże, a intensywnie pachnie nawet woda, w której były moczone. Można ją zastosować jako przyprawę do zupy, gulaszu lub bigosu.
Czemu warto suszyć grzyby?
Sezon na grzyby jest stosunkowo krótki i zebrane w jego trakcie zapasy, bez należytego zabezpieczenia, nie pozwolą na zbyt długie cieszenie się ich smakiem. Z tego powodu, suszenie grzybów jest niezwykle popularne. W dzisiejszych czasach funkcjonują już na rynku firmy, które specjalizują się w produkcji grzybów suszonych, przeznaczonych dla gastronomii oraz do sklepów.
Obecnie w kuchni najczęściej wykorzystuje się suszone borowiki, kurki, maślaki oraz podgrzybki. Przygotowując orientalne dania kuchni azjatyckiej – przykładowo potrawy chińskie lub japońskie, warto zaopatrzyć się również w suszone grzyby shitake, niezwykle popularne w tamtejszych rejonach.
Grzyby nie tylko wzbogacają smak potraw, lecz są także cennym źródłem witaminy C i białka. Dzięki procesowi suszenia można je stosować przez cały rok, jako wartościowy dodatek do różnego typu dań. Polska jest jednym ze światowych liderów w ilości spożywania grzybów, a Polskie firmy są jednymi z najbardziej cenionych na świecie producentów grzybów marynowanych oraz suszonych.
Do czego w gastronomii można użyć grzybów suszonych?
Grzyby suszone najczęściej są wykorzystywane w gastronomii do przygotowywania pysznych, aromatycznych sosów i zup. Mogą być zarówno fantastycznym dodatkiem do mięsa, jak i głównym elementem dania wegetariańskiego. Sosy grzybowe doskonale pasują do makaronów, kasz, ale także do ziemniaków oraz ciasta francuskiego. W okresie świątecznym są też jednym z podstawowych dodatków do bigosu. Dobrej jakości grzyby suszone mogą być dodatkiem do niemalże każdego dania, a ich zastosowanie zależy wyłącznie od kreatywności i umiejętności kulinarnych kucharza.
Jak dobrze przygotowywać grzyby suszone?
Chcąc zastosować grzyby suszone w gastronomii należy najpierw je właściwe przygotować. Żeby umożliwić im oddanie pełni swojego smaku i aromatu, przed dodaniem do potrawy warto je najpierw dobrze przepłukać i namoczyć w gorącej wodzie.
Jak wskazuje ekspert z firmy Jampol będącej jednym z największych producentów grzybów suszonych dla gastronomii i sklepów: Przed dodaniem grzybów suszonych do dania, należy umieścić je w garnuszku i zalać gorącą wodą, lecz nie wrzątkiem. Warto moczyć grzyby przez około pół godziny, a po tym czasie odsączyć. Po wyjęciu grzybów z wody ich objętość może być większa nawet 10 – krotnie! Namoczone grzyby można od razu wrzucić do gotowanej potrawy. Po około 10 minutach gotowania będą gotowe do spożycia.
Grzyby suszone są bardzo proste do zastosowania i łatwo dostępne. Ceni się je w branży gastronomicznej za to, że umożliwiają przygotowanie właściwie identycznych potraw, jak poprzez użycie grzybów świeżych. Można je długo przechowywać, bez ryzyka utraty smaku bądź właściwości zdrowotnych – suszenie nie pozbawia ich substancji odżywczych, ani walorów smakowych.