Artykuł sponsorowany

Zastosowanie młóta browarnianego

Zastosowanie młóta browarnianego

Przez długi czas przemysł piwny produkował ogromne ilości młóta browarnianego i nie do końca wiadomo było, co z nim robić. Dlatego młóto traktowano wyłącznie jako odpad. Nastręczało ono sporo problemów związanych z magazynowaniem i utylizacją. Tak było do czasu, aż wykonano analizy składu młóta browarnianego i okazało się, że jest ono bardzo wartościowym surowcem…

Czym jest młóto browarniane?

Młóto browarniane to inaczej tzw. wysłodziny. Powstają one podczas produkcji piwa. Młóto to nierozpuszczalna część słodu, która oddziela się od brzeczki podczas filtracji zacieru w kadzi filtracyjnej. Ma postać osadu złożonego z takich elementów słodu jęczmiennego, jak kiełki, łuski i drobiny. W piwowarstwie tradycyjnym wysłodziny stanowią warstwę filtracyjną dla zacieru, jednak w zakładach produkujących piwo na skalę przemysłową filtracja przebiega innymi metodami i wysłodziny browarniane nie są potrzebne.

Młóto browarniane ma zaskakująco wartościowy skład. To, co było uznawane za odpad, okazało się cennym surowcem – wyjaśnia ekspert z firmy Domino, która zajmuje się dystrybucją młóta browarnianego. – Mokre wysłodziny składają się w ponad 70% z wody, jednak mają bardzo korzystne proporcje makroelementów. Większą część stanowi białko. W młócie mokrym jest to około 10%, a w suchym aż 37%. Dalej na liście jest błonnik, którego procentowy udział stanowi odpowiednio około 4% i 15%. Tłuszcz to 2% młóta mokrego i 5% młóta suchego, a składniki mineralne stanowią 1% wysłodzin mokrych i do 5% wysłodzi suchych.

Do czego używa się młóta browarnianego?

Oczywiste jest, że surowiec o takim składzie nie powinien lądować na śmietniku. Okazuje się, że jego skład czyni z niego doskonały dodatek paszowy dla bydła! Za jego wykorzystaniem w tym celu przemawia wiele argumentów.

Pierwszym argumentem za wprowadzeniem młóta browarnianego do diety krów hodowlanych jest naturalne pochodzenie. Młóto to pozostałości po wykorzystanym słodzie, a słód to ziarna jęczmienia, które rozpoczęły kiełkowanie. Jęczmień to od dawna znany i ceniony element pasz dla zwierząt. Jest przez nie chętnie jedzony, dostarcza białka niezbędnego do rozwoju, a także wspomaga laktację, co jest szczególnie istotne u krów cielnych i mlecznych.

Druga ogromna zaleta młóta browarnianego do jego niewysoka cena. Jest ono znacznie tańsze niż typowe wysokobiałkowe dodatki paszowe. Oprócz tego produkcja młóta jest przyjazna dla otoczenia, ponieważ stanowi jedynie efekt uboczny produkcji piwa. Nie obciąża nadmiernie środowiska, a jako dodatek paszowy przestaje być problematycznym odpadem. Korzystają na tym wszyscy: hodowcy, bydło i środowisko.

Oceń artykuł (2)
3.0
Komentarze
Dodaj komentarz