Zastosowanie gazów technicznych w branży spożywczej

Co sprawia, że zwyczajne wino staje się musujące, a żywność pakowana próżniowo wolniej się psuje? Oczywiście dwutlenek węgla i mieszanki gazów technicznych, które obecnie stosowane są w wielu gałęziach przemysłu, a nowoczesne technologie wykorzystują ich właściwości z korzyścią dla konsumenta – bo chyba mało kto potrafi wyobrazić sobie szampana bez musujących bąbelków, a to właśnie one odpowiadają za wyjątkowe wrażenia podczas wznoszenia noworocznego toastu.
Wpływ gazów spożywczych na proces konserwacji żywności
W branży spożywczej gazy techniczne znajdują zastosowanie w produkcji napojów gazowanych i alkoholowych, ponieważ dwutlenek węgla jest bezbarwny oraz nie ma walorów smakowych i zapachowych. Nie wpływa również na stan naszego zdrowia oraz pozwala uzyskać efekt musującego napoju bez negatywnego oddziaływania na produkt. Produkcja napojów to jednak nie jedyne miejsce, w którym zetkniemy się z gazami spożywczymi.
Są one szeroko wykorzystywane również w procesach konserwacji, pakowania i przechowywania produktów żywnościowych. Zastosowanie specjalistycznych gazów spożywczych pozwala ograniczyć możliwość rozwoju groźnych mikroorganizmów oraz spowolnić proces psucia się żywności. Azot zapobiega utlenianiu się różnych cennych związków, a dwutlenek węgla zatrzymuje rozwój pleśni i grzybów oraz szkodliwych kultur bakterii. Dzięki wykorzystaniu mieszanek różnych gazów takie produkty, jak nabiał, mięso, ryby oraz przetwory pochodne i wyroby garmażeryjne mogą być pakowane w atmosferze ochronnej.