Zanieczyszczone zbiorniki przemysłowe, zagrożeniem dla środowiska naturalnego

Używane w przemyśle zbiorniki mogą występować w różnych pojemnościach i kształtach. Różnią się między sobą także materiałem użytym do ich wykonania lub wyposażeniem. Służą do przechowywania lub przygotowywania przeróżnych substancji: zarówno cieczy, materiałów sypkich, jak również gazów. Szczególną uwagę należy zwrócić na cztery z nich: osadniki (odstojniki), przepompownie oraz separatory (tłuszczu i substancji ropopochodnych).
Oczyszczanie takich zbiorników nie jest łatwym zadaniem. Należy jednak dokonywać go regularnie, powierzając to firmie wyspecjalizowanej w takich pracach - na przykład Przedsiębiorstwu Usługowo-Handlowemu KOZAK z Warszawy. Dlaczego jest to niezwykle istotne? Zanieczyszczenie tych zbiorników stanowi poważne zagrożenie dla środowiska naturalnego.
Do osadnika trafia zanieczyszczona woda lub ścieki pochodzące z gospodarstw domowych, kopalni lub zakładów przemysłowych. Zawarte w niej zanieczyszczenia w sposób grawitacyjny opadają na dno takiego zbiornika. W oczyszczalniach ścieków wykorzystywane są tzw. osadniki Imhoffa, w których to dolnej części zachodzi proces beztlenowego rozkładania osadów ściekowych. Dzięki zastosowaniu takich zbiorników możliwe jest wykorzystywanie wody w obiegu zamkniętym lub odprowadzanie ścieków: przemysłowych - do kanalizacji, komunalnych - do rzeki. Co stałoby się, gdyby doszło do zanieczyszczenia takiego zbiornika i nie byłby on już w stanie oddzielać ścieków? Razem z wodą dostałyby się do rzeki - miałoby to katastrofalne skutki dla środowiska naturalnego.
Przepompownia ścieków umożliwia ich transport na duże odległości lub podnoszenie ich na wyższy poziom. Co wtedy, gdyby taki zbiornik został zanieczyszczony? Wykorzystywane w przepompowni pompy i przewody tłoczne mogłyby się po prostu zapchać. Doszłoby do przepływu zwrotnego: woda z przewodów cofnęłaby się aż do przepompowni i ją zalała. Do podobnej sytuacji mogłoby dojść, gdyby w przewodach nagromadził się osad. Cofnięte ścieki również mogłyby się wydostać na zewnątrz i spowodować spore zagrożenie.
Separatory działają na podobnej zasadzie jak osadniki. Trafia do nich woda, która może być zanieczyszczona substancjami ropopochodnymi. Lżejsze od wody paliwa, oleje i emulsje pozostają na powierzchni, natomiast reszta ścieków trafia do kanalizacji. W ten sam sposób działają separatory skrobi: jest ona lżejsza od wody, więc pozostaje na powierzchni, a pozostałe ścieki trafiają do kanalizacji.
Tłuszczowniki (separatory tłuszczu) wykorzystywane są wszędzie tam, gdzie występują ścieki ze zwiększoną ilością tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, czyli na przykład w obiektach gastronomicznych, zakładach mięsnych i przetwórstwa spożywczego. Tłuszcze unoszą się na powierzchni, a zanieczyszczenia cięższe od wody opadają na dno. Po przejściu przez szereg przegród woda zostaje skierowana do kanalizacji. W urządzeniach tych osadza się materia organiczna, co może doprowadzić do ich zablokowania lub powstania nieprzyjemnych zapachów. W wypadku skrajnego zanieczyszczenia doszłoby do cofnięcia ścieków lub ich przelania do kanalizacji. Mogłoby to mieć bardzo tragiczne skutki - zarówno dla środowiska, jak i dla działania obiektu gastronomicznego czy zakładu.
By uniknąć zagrożenia, zbiorniki takie muszą być regularnie czyszczone. Zajmuje się tym właśnie firma KOZAK, dysponująca specjalistycznym sprzętem i wykwalifikowanym, doświadczonym personelem. Dzięki temu szybko i sprawnie może poradzić sobie z usunięciem zanieczyszczeń i awarii, umożliwiając pracę danego zakładu przemysłowego lub gastronomicznego.