Artykuł sponsorowany

Zalety wczasów z wyżywieniem

Zalety wczasów z wyżywieniem

Wczasy to dla wielu doskonała, często długo wyczekiwana okazja, aby odpocząć od codziennych obowiązków. Gdy organizujemy urlop, zastanawiamy się nad wyborem odpowiedniego miejsca, noclegu, sprawdzamy wszystkie udogodnienia, ale też stajemy przed wyborem, czy wybrać wczasy z wyżywieniem, czy nie. Zanim podejmiesz decyzję, sprawdź, dlaczego warto zdecydować się na wyżywienie w miejscu zakwaterowania.

Wypoczynek bez zmartwień

Przygotowywanie posiłków to dla wielu osób trywialne zajęcie, od którego woleliby odpocząć podczas urlopu. Największa zaleta wczasów z wyżywieniem polega na tym, że gotowanie czy przygotowywanie śniadań i kolacji możemy zostawić obsłudze. Rozwiązanie to jest szczególnie atrakcyjne, jeżeli nasz urlop jest stosunkowo krótki i szkoda nam czasu na samodzielne gotowanie. Dzięki wczasom z wyżywieniem nie musimy zastanawiać się nad tym, co danego dnia przyrządzić, jakich składników potrzebujemy, szukać sklepów spożywczych w okolicy i tracić czasu na robienie zakupów czy stanie w kolejkach, gdy możemy zwiedzać lub odpoczywać. Aby zjeść pożywny, smaczny posiłek, wystarczy o ustalonej godzinie zejść do jadalni na terenie ośrodka.

Dla każdego coś dobrego

Właściciele hoteli, pensjonatów czy ośrodków wypoczynkowych doskonale wiedzą, że ich goście mają różne gusta. Dlatego też posiłki wydawane są najczęściej w formie bufetu, aby każdy gość mógł zjeść to, na co w danej chwili ma ochotę oraz w takiej ilości, jaka jest dla niego odpowiednia. To także doskonała okazja, aby poznać nowe smaki lub spróbować lokalnych przysmaków. 

Śniadania, obiady i kolacje są na tyle zróżnicowane, aby zarówno dorośli, jak i najmłodsi goście opuścili jadalnię najedzeni i zadowoleni. Jeżeli ktokolwiek cierpi na alergię pokarmową, nietolerancję lub nie jada mięsa, wystarczy uprzedzić obsługę – kucharz z pewnością zadba o to, aby przygotować smaczne i zdrowe danie, dostosowane do potrzeb danego gościa 

– dodaje nasz rozmówca z Kompleksu Wypoczynkowego POLONIA w Rewalu.

Zdrowe, smaczne, wartościowe posiłki

Smaki i zapachy, zarówno te dobre, jak i te złe, biorą udział w tworzeniu wspomnień z wyczekanego urlopu. W dodatku nikogo już nie dziwi zwracanie uwagi na to, co ląduje na talerzu – to naturalne, że chcemy jeść zdrowo. Dlatego też jedzenie w ośrodkach wypoczynkowych przygotowywane jest ze szczególną starannością i z najlepszych, świeżych składników, najczęściej wprost od lokalnych dostawców. Ponadto posiłki przyrządzane są na miejscu i zawsze na świeżo, więc nie musimy się martwić, że będziemy zmuszeni jeść odgrzewane lub nieświeże dania.

Wyżywienie w ośrodku a lokalna gastronomia

Zdarza się, że mamy ochotę zjeść coś specjalnego, np. świeżą rybę w malowniczej, nadmorskiej restauracji. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby obiady w restauracji połączyć z wyżywieniem na miejscu – wystarczy wybrać pakiet, który obejmuje jedynie śniadania lub śniadania i kolacje. Jeżeli natomiast nie jesteśmy sympatykami długiego oczekiwania na wolny stolik i istnieje uzasadniona obawa, że to, co otrzymamy, nie będzie nam smakowało, to wczasy z wyżywieniem są strzałem w dziesiątkę.

Wczasy z wyżywieniem – dobre dla budżetu

Nie oszukujmy się – stołowanie się w restauracji przez cały urlop wiąże się z wydaniem sporej kwoty na jedzenie. Szczególnie niekorzystne dla naszego budżetu mogą być obiady w miejscowościach wypoczynkowych, ponieważ tam ceny dań potrafią opiewać na astronomiczne kwoty. W dodatku nie mamy pewności, czy opuścimy lokal zadowoleni i najedzeni, czy będziemy musieli szukać kolejnego miejsca, żeby dobrze zjeść. Natomiast cena urlopu z wyżywieniem jest znana gościom ośrodka z góry i nie ulega zmianie, więc to rozwiązanie pozwala na trzymanie się budżetu przeznaczonego na wczasy oraz przeznaczenie większej kwoty na pozostałe atrakcje.  

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz