Artykuł sponsorowany

Zalety jedzenia swojskich serów kozich i owczych ze Spiżarni Babci Józi we Wrocławiu

Zalety jedzenia swojskich serów kozich i owczych ze Spiżarni Babci Józi we Wrocławiu

Sery to jedne z najpopularniejszych produktów spożywczych. Zawierają wiele wartości odżywczych i są dobrym składnikiem zbilansowanej diety. Szczególną uwagę warto zwrócić na sery z mleka innego niż krowie. Wyroby na bazie mleka koziego i owczego są mniej popularne, ale często o wiele zdrowsze od tych powszechnie dostępnych. Dlaczego warto jeść swojskie sery owcze i kozie ze Spiżarni Babci Józi? Jakie wartości odżywcze zawierają takie wyroby?

Naturalny ser o niskiej zawartości cukrów

Sery kozie mają na całym świecie zarówno miłośników, jak i przeciwników. Jest to spowodowane ich specyficznym smakiem i intensywnym aromatem, dominującym w większości potraw. Swojskie sery kozie dostępne w ofercie Spiżarni Babci Józi we Wrocławiu to naturalne wyroby o prostym składzie, stanowiące idealny dodatek do różnych dań i do codziennej diety. Tego typu wyroby, podobnie jak inne produkty nabiałowe, cechują się wysoką kalorycznością, jednak nawet mały plaster koziego sera jest bogaty w wartości odżywcze. Ten swojski produkt stanowi cenne źródło białka i tłuszczów, czyli dwóch z trzech najważniejszych komponentów zbilansowanej diety.

Wspomniane składniki wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i korzystnie wpływają na jego rozwój. Są niezbędne w procesie regeneracji mięśni i dla działania układu nerwowego. Naturalne kozie sery ze Spiżarni Babci Józi to też bogate źródła magnezu, potasu, żelaza, cynku i witamin. Produkt ten zawiera wyjątkowo małą ilość cukrów naturalnego pochodzenia, co sprawia, że świetnie nadaje się dla osób nietolerujących laktozy. Swojski kozi ser jest też lekkostrawny, dlatego można go stosować w przypadku wrażliwego przewodu pokarmowego i podczas rekonwalescencji.

Zdrowe sery z pełnowartościowym białkiem

Sery wytwarzane z mleka owczego kojarzą się głównie z regionem Podhala, jednak można je znaleźć również we Wrocławiu w Spiżarni Babci Józi. Te naturalne wyroby  są aromatyczne, miękkie i wyjątkowo smaczne, a ponadto bogate w wartości odżywcze. Zdrowe sery owcze dostarczają organizmowi wielu witamin i minerałów wspomagających jego prawidłowe funkcjonowanie. Według ekspertów są one znacznie zdrowsze niż nabiał produkowany z mleka krowiego. Swojskie sery owcze to cenne źródła pełnowartościowego białka zwierzęcego, dlatego doskonale sprawdzają się w dietach wegetariańskich. Zawierają też zdrowe kwasy tłuszczowe, a ich spożywanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Dzięki niskiej zawartości kazeiny owczy ser nadaje się dla alergików. Naturalne sery ze Spiżarni Babci Józi mają wyjątkowy smak i korzystnie wpływają na zdrowie.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz