Artykuł sponsorowany

Zalety cynowania metali

Zalety cynowania metali

Cynowanie metali jest bardzo skuteczną metodą na zabezpieczenie ich przed korozją, poprawą ich odporności i trwałości, a co za tym idzie – wydłużeniem czasu eksploatacji. Jednak to nie jedyne zastosowanie cynowania. Do czego jeszcze jest używane? Na czym polega cały proces? Jakie są jego zalety? W jakich dziedzinach przemysłu stosowane jest cynowanie? Poniżej spróbujemy odpowiedzieć na te pytania.

Cyna i cynowanie

Cyna jest plastycznym, srebrzystobiałym metalem, którego właściwości były wykorzystywane już w okresie wczesnego średniowiecza, kiedy to wyrabiano przy jej użyciu różnorakie przedmioty.

Cynowanie, inaczej pobielanie lub bielenie, polega na pokrywaniu metali i ich stopów, takich jak miedź, stal czy mosiądz ochronną warstwą cyny, która spełnia wiele różnych funkcji. Jej najważniejszym zadaniem jest ochrona przed korozją, ale także naprawa wgnieceń i odkształceń, zmniejszenie tarcia oraz poprawa lutowności odpowiednich elementów. Występuje kilka rodzajów cynowania: galwaniczne, natryskowe, kontaktowe oraz na gorąco. Pobielanie jest szeroko wykorzystywane w wielu dziedzinach przemysłu. Należą do nich między innymi: przemysł spożywczy, chłodniczy, radiotechniczny, teletechniczny, elektryczny czy elektrotechniczny.

Zalety

Istotną zaletą cyny jest fakt, iż jest ona bardzo trwała i odporna na niekorzystne warunki zewnętrzne. Z pewnością nie musimy obawiać się, że pęknie.

Cynowanie metali stało się bardzo popularną metodą głównie ze względu na podnoszenie odporności i trwałości ocynowanych przedmiotów, dzięki czemu zapewnia dłuższy czas eksploatacji, a dane elementy ulegają mniejszemu zużyciu – tłumaczy nasz rozmówca reprezentujący firmę GALWANIZER oferującą usługi z zakresu obróbki galwanicznej metali i tworzyw sztucznych.

Kolejnym faktem, na który powinniśmy zwrócić uwagę jest brak skutków ubocznych wypływających ze stosowania cyny, które miałyby negatywny wpływ na otoczenie. Stąd też tak duża popularność stosowania tej metody w przemyśle spożywczym między innymi do tworzenia puszek. Większa część garnków i sztućców jest pokryta właśnie warstwą cyny zabezpieczającą przed niszczeniem. Właściwości cyny pozwalają również na pokrycie nią miedzianych kabli, w celu zabezpieczenia ich przed szkodliwym działaniem siarki.

Na koniec warto wspomnieć, iż cyna oprócz niewątpliwych zalet praktycznych, zapewnia również estetyczny wygląd wielu metalowym przedmiotom oraz drobnym ozdobom i pełni funkcję dekoracyjną.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz