Artykuł sponsorowany

Zalety ceramicznej zastawy stołowej

Zalety ceramicznej zastawy stołowej

Dania serwowane na ceramicznej zastawie wyglądają i smakują wyjątkowo. Nic dziwnego, że wciąż z takiej zastawy korzystamy – podobnie jak nasi rodzice czy też dziadkowie. Ceramika uwodzi pięknem i różnorodnością, a jednocześnie posiada wiele praktycznych zalet. Dlaczego warto inwestować w naczynia ceramiczne? Jakie są ich podstawowe atuty?

Walory wizualne

Odpowiednio dobrana ceramika stanowi ozdobę każdej kuchni. Doskonale prezentuje się na półkach, po rozłożeniu na stole i przy podawaniu konkretnych potraw. Taka zastawa zawsze wygląda atrakcyjnie i autentycznie. Ręcznie dekorowana, odpowiada preferencjom różnych grup odbiorców. Znajdziemy tu zarówno wzory artystyczne – czerpiące z natury i wzornictwa ludowego – jak i proste geometryczne kształty, idealne dla minimalistów. Istnieje też możliwość doboru kolorów. Ostatnimi czasy szczególną popularnością cieszy się ceramika bolesławiecka, w której dominują błękity oraz zielenie, z niewielkimi akcentami innych barw.

Wpływ na smak potraw

Już dawno dowiedziono, że zastawa ceramiczna wpływa w znaczący sposób na doznania smakowe. Konsumpcja potraw z naczyń ceramicznych stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia i oczu. Pięknie wyeksponowane potrawy mocno zyskują na estetyce, dzięki czemu od razu sprawiają wrażenie znacznie bardziej apetycznych. Nie chodzi tu jednak wyłącznie o aspekt psychologiczny. Wyjątkowe właściwości materiału ceramicznego zapewniają jednolite ogrzewanie, wskutek czego gotowane potrawy posiadają optymalne warunki termiczne, co pozwala na wydobycie pełni ich potencjału smakowo-aromatycznego.

Zgodność ekologiczna

Niezwykle istotną zaletą dobrej jakości wyrobów ceramicznych jest ich zgodność ekologiczna.

Polskie naczynia ceramiczne są wytwarzane z rodzimych złóż glin, które po wypaleniu przyjmują barwę białą, a następnie są odpowiednio zdobione. Cały proces jest w pełni kontrolowany, z zachowaniem najwyższych norm bezpieczeństwa. Oznacza to, że przy podgrzewaniu potraw naczynia nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Serwowane posiłki są nie tylko smaczne, ale też w żadnym razie nie szkodą zdrowiu – objaśnia specjalista WR CERAMIKA, znanej i cenionej manufaktury ceramicznej z Tomaszowa Bolesławieckiego.

Łatwość pielęgnacji

Naczynia ceramiczne są niezwykle proste w czyszczeniu oraz codziennej pielęgnacji. Stosowanie starych, sprawdzonych metod konserwacyjnych z wodą, sodą oczyszczoną czy octem winnym często w ogóle nie jest konieczne. Przykładowa ceramika bolesławiecka – mimo licznych, ręcznych zdobień – jest bardzo trwała i odporna na ścieranie. Dzięki temu może podlegać automatycznemu myciu w zmywarce. Oczywiście przed czyszczeniem ceramiki warto zapoznać się z wytycznymi konkretnego producenta. Tylko on udzieli w pełni kompetentnych wskazówek odnośnie sposobów postępowania z danym zestawem naczyń.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz