Artykuł sponsorowany

Z czego powinien składać się tradycyjny obiad kuchni polskiej?

Z czego powinien składać się tradycyjny obiad kuchni polskiej?

Kuchnia polska posiada nie tylko wielbicieli wśród rodowitych mieszkańców Polski, ale także u osób z zagranicy. Jej sercem jest obiad, który uznaje się za najbardziej obfity posiłek spożywany w ciągu dnia. Charakteryzują go prostota i smakowitość, a polskie dania obiadowe są znane w różnych zakątkach Europy. Wyjaśniamy, co powinno wchodzić w skład tradycyjnego obiadu kuchni polskiej.

Tradycyjny obiad – co warto o nim wiedzieć?

Tradycyjny obiad kuchni polskiej składa się najczęściej z dwóch lub trzech dań. Standardowym podziałem jest dwudaniowy obiad, w którego skład wchodzą zupa oraz danie główne. Często po obiedzie serwuje się również deser – niebędący oczywiście daniem obiadowym, jednakże uznanym jako część tego posiłku i traktowanym jako trzecie danie.

O tradycyjnym obiedzie wypowiada się pracownik restauracji ,,Łasuch” w Legionowie: Kuchnia polska kształtowała się na przestrzeni wieków i w wyniku wielu wydarzeń europejskich. Obecnie jest połączeniem smaków wielu narodowości, takich jak włoskie, francuskie czy żydowskie.

Polski obiad kształtuje kilka podstawowych smaków: lekko ostry, słony, a także ziołowy. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ przy jego przygotowaniu wykorzystuje się wiele przypraw, które nadają niepowtarzalnego aromatu.

Obiad – główne dania kuchni polskiej

Pierwszym posiłkiem obiadowym jest najczęściej zupa. Polskie zupy charakteryzują się przede wszystkim sytością i dużą ilością składników odżywczych. W ich skład wchodzi wiele warzyw, takich jak kapusta, ogórki, groch, seler, pomidory, pietruszka, buraki oraz ziemniaki. Nierzadko wykorzystuje się również kaszę i kiełbasę. Z tych oraz wielu innych składników można przygotować zupę ogórkową, kapuśniak, krupnik, czy tradycyjny rosół, który wyznacza tradycję polskiej kuchni. To właśnie te zupy najczęściej pojawiają się na stole wśród rodaków i są gotowane od wielu pokoleń.

Dania główne są bardziej syte od zup i z założenia powinny zawierać dużo węglowodanów i białek. Wśród nich królują kotlety schabowe, kotlety mielone, gołąbki, gulasz oraz pierogi. Kuchnię polską charakteryzuje złożoność przepisów na jedno danie. Nie brakuje zarówno tych tradycyjnych, jak i nieco zmodyfikowanych, w których znajdują się dodatkowe przyprawy lub składniki. Jednak wszystkie przepisy są oparte na tradycji i kulturze polskiej.

Gdzie można skosztować kuchni polskiej?

Najlepszym sposobem na spróbowanie kuchni polskiej jest samodzielne przygotowanie obiadu we własnym domu. Nie brakuje książek kucharskich oraz stron internetowych, które posiadają niezliczoną ilość przepisów na tradycyjny obiad.

Jeśli jednak brakuje czasu, aby samemu go przyrządzić, idealnym sposobem jest wybranie się do restauracji, która specjalizuje się w kuchni polskiej. Wiele z punktów gastronomicznych posiada również usługę dostawy do domu, co jeszcze bardziej zaoszczędza czas i nie wiąże się, chociażby z koniecznością czekania na wolny stolik. Zamówiony obiad nie odstaje w żaden sposób od tego, który jest przygotowany w restauracji i podany na miejscu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz