Wysokiej jakości kuchnia włoska w Restauracji Toscania w Chełmie
Kuchnia włoska należy do najbardziej popularnych kuchni na całym świecie. Wyróżnia ją duża ilość stosowanych warzyw oraz przypraw. Dania kuchni włoskiej opierają się głównie na mące i owocach morza. Najważniejsze w potrawach są świeże, sezonowe składniki wysokiej jakości. Na szczęście nie trzeba jechać aż do Włoch, by spróbować tamtejszych specjałów. Kuchnia ta cieszy się ogromną popularnością również w Polsce. Włoskich smaków warto spróbować w Restauracji Toscania w Chełmie.
Popularne dania kuchni włoskiej
Kuchnia włoska jest niezwykle różnorodna, ponieważ składa się z dań pochodzących z wielu kulinarnych regionów tego kraju. Najbardziej znane potrawy to oczywiście pizza i wszelkiego rodzaju makarony. W chełmskiej Restauracji Toscania można skosztować tradycyjnej włoskiej pasty w wielu wydaniach. Kucharze z wieloletnim doświadczeniem przygotowują dla gości między innymi spaghetti carbonara, spaghetti bolognese czy spaghetii aglio olio peperoncino.
Spośród makaronów można wybrać również tagliatelle z polędwiczką w sosie grzybowym lub czarne wstążki z owocami morza. Goście często decydują się też na penne w sosie śmietanowym lub tradycyjne ravioli, których nadzienie zmienia się w zależności od dostępności świeżych składników do farszu. We włoskiej Restauracji Toscania w Chełmie nie może też brakować pizzy. Lokal oferuje tradycyjne placki takie jak margherita, prosciutto, capricciosa czy frutti di mare i wiele innych.
Mniej oczywiste potrawy kuchni włoskiej
Dania włoskie to nie tylko pizza i makaron, dlatego też w Restauracji Toscania można zjeść mniej znane potrawy pochodzące z Półwyspu Apenińskiego i Sycylii. Zgodnie z włoską tradycją, lokal serwuje różnorodne antipasti, czyli przystawki. Goście mogą wybrać aromatyczną focaccię, kilka wariantów carpaccio, smaczne włoskie sery, owoce morza i wiele innych przekąsek. Kolejnym elementem włoskiej uczty jest inspirowana italskimi smakami zupa – rosół z tortellini, flaki po florencku lub zupa rybna.
Nieodłącznym elementem kuchni serwowanej w Restauracji Toscania są oczywiście ryby. Kucharze z Chełma specjalizują się w przyrządzaniu dorsza, łososia, sandacza i dorady w towarzystwie aromatycznych ziół i warzyw. Na drugie danie warto wybrać przygotowane zgodnie z włoskimi recepturami mięsa: kurczaka, wieprzowinę, cielęcinę lub kaczkę z dodatkiem gnocchi, sosu truflowego, sałatek i warzyw. Idealnym zwieńczeniem wizyty w Restauracji Toscania jest skosztowanie tradycyjnego włoskiego tiramisu lub aksamitnej tarty gruszkowej z lodami. Umiejętności tamtejszych kucharzy pozwalają gościom odbyć pełną doznań kulinarną podróż.