Artykuł sponsorowany

Wymarzony tort weselny

Wymarzony tort weselny

Jednym z najważniejszych dni w życiu jest ślub zwieńczony przyjęciem weselnym. Państwo młodzi chcą, by wszystko wtedy było perfekcyjne, łącznie z jedzeniem. Tort podczas uroczystości pełni bardzo dużą rolę. Jego smak i wygląd powinien być zgodny z preferencjami świeżo upieczonych małżonków. Może zostać wybrany z katalogu gotowych produktów albo wykonany na specjalne zamówienie.

Wielkość tortu powinna zależeć od liczby gości weselnych. Aby uniknąć niespodzianek, najlepiej zamówić go przynajmniej miesiąc przed uroczystością (wraz z innymi ciastami) w pracowni tortów albo sprawdzonej cukierni, takiej jak Cukiernia z Tradycją z miejscowości Dwikozy.

Jaki smak tortu wybrać?

Tort, oprócz tego, że ładny musi być też dobry. No bo, co z tego, że tort wygląda bajecznie, jak nie jest smaczny. Dlatego niezwykle istotne jest, by para młoda brała udział w degustacjach, które są organizowane przez większość cukierni. Wachlarz smaków jest bardzo szeroki. Jesienią i zimą sprawdzą się cięższe torty: czekoladowe, kawowe czy śmietanowe, z kremem na bazie masła. Zaś wiosną i latem doskonałe będą lekkie torty na bazie biszkopta ze śmietaną oraz musami z owoców sezonowych, jak też z dodatkiem świeżych owoców. Ciekawą propozycją jest  tort limonkowy, który doskonale orzeźwi gości w upalny dzień, a połączeniu z gorzką czekoladą oczaruje wszystkich łasuchów.

Wygląd tortu weselnego

Tort swoim wyglądem może nawiązywać do stylistyki wesela. Kolorystyka powinna współgrać z dekoracjami ślubnymi. Ważne są też zdobienia i kształt. Jeśli para młoda wybiera tort na zamówienie, zazwyczaj ma pełną swobodę i dowolność jeśli chodzi o projekt. Może wybrać dokładnie to, co im się podoba. Tort może nawiązywać do miejsca, w którym małżonkowie się poznali albo do ich zainteresowań. Wybór jest naprawdę ogromny. Szczególnie latem modne są tzw. nagie torty, które nie mają żadnych specjalnych zdobień, tylko kwiaty i owoce. Można tez wybrać tradycyjny piętrowy tort angielski bądź taki, którego każde piętro mieści się na osobnym zdobionym stelażu. Tort może być okrągły, kwadratowy, prostokątny, a nawet przestrzenny. Każdy ozdobiony według preferencji państwa młodych: kolorową polewą albo masą cukrową. W okresie wiosennym i letnim warto pomyśleć o ozdobie z żywych i co ważne, jadalnych, kwiatów.

Kiedy i jak podać tort?

Tort to jeden z najważniejszych elementów przyjęcia weselnego. Jego podaniu powinna towarzyszyć odpowiednia oprawa, muzyka wybrana przez młodych, przyciemnione światło oraz skrzące się fontanny. Tradycja mówi, iż tort powinien być podany przed samymi oczepinami, o północy. Wiele par odchodzi jednak od tego zwyczaju  i tort jest podawany wcześniej. Pora serwowania weselnego wypieku powinna być ustalona zarówno z kelnerami, jak też zespołem muzycznym. Pierwszy kawałek tortu jest krojony przez parę młodą. Robią to wspólnie, a następnie częstują się nim. Dalszym krojeniem zajmuje się obsługa sali weselnej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz