Artykuł sponsorowany

Wyjątkowy smak rybnych dań w smażalni ryb Keja

Wyjątkowy smak rybnych dań w smażalni ryb Keja

Lokalne jedzenie zawsze przyciąga turystów podczas wakacyjnych wyjazdów. Nad morzem takimi flagowymi potrawami są te przygotowywane z ryb, które nierzadko są na bieżąco pozyskiwane od miejscowych rybaków. Często też punkty gastronomiczne, takie jak na przykład smażalnia ryb Keja, same zajmują się ich połowem. Dzięki temu klienci mogą liczyć na dania przygotowywane zawsze ze świeżych i najlepszych jakościowo produktów.

Zawsze świeże i smaczne ryby

Wśród nadmorskich przysmaków kulinarnych z pewnością królują gofry z bitą śmietaną czy lody. Niemniej jednak nie można sobie wyobrazić pobytu na polskim wybrzeżu bez zjedzenia na obiad pysznej ryby. W pobliżu deptaków czy plaż znajduje się mnóstwo punktów gastronomicznych oferujących takie dania. Wybór jednak nie może być przypadkowy, jeśli zależy nam na naprawdę dobrych jakościowo produktach. Z tego względu kroki najlepiej pokierować do smażalni ryb Keja, znajdującej się w Dziwnówku. Miejsce oferuje posiłki z morskich ryb, które pozyskuje samodzielnie lub dzięki współpracy z miejscowymi rybakami.

Najważniejsze jest jednak to, że właściciel dużą uwagę zwraca na selekcję otrzymywanych towarów, dzięki czemu posiłki zawsze wyróżniają się świeżością oraz niepowtarzalnym smakiem. Na to wpływ mają także umiejętności kulinarne kucharzy. Dania w smażalni Keja stanowią przede wszystkim ryby w wersji grillowanej oraz smażonej wraz z dodatkami – surówkami oraz frytkami. Dla wielu turystów zjedzenie świeżej ryby prosto ze smażalni stanowi jedną z ważniejszych atrakcji podczas całego wyjazdu. Dlaczego tak się dzieje?

Rodzaje serwowanych ryb

Typowe gatunki dla Morza Bałtyckiego to flądra, śledź oraz dorsz. To właśnie po nie powinno się sięgać, jeśli zależy nam na zjedzeniu lokalnej, świeżej ryby. Mięso pierwszej z wymienionych cechuje delikatny smak oraz biały kolor. Śledź z kolei jest miękki, a jego smak wyrazisty, natomiast dorsz może być lekko słodkawy. W smażalniach warto także sięgać po łososia, solę, turbota lub węgorza. Ostatni z wymienionych należy jednak do ryb luksusowych i jednocześnie dość ciężkostrawnych. Licząc na wysokie walory smakowe, należy jednak upewniać się, że ryby są rzeczywiście świeżo złowione, jak w smażalni Keja, a nie głęboko mrożone.

Wartości odżywcze ryb morskich

O tym, że ryby jeść warto, nie trzeba prawie nikogo przekonywać, a pobyt w nadmorskim kurorcie stanowi do tego idealną okazję. Te, które łowi się w Bałtyku, są doskonałym źródłem białka, które jest łatwo przyswajalne dla organizmu. Ponadto na przykład dorsz lub sola należą do grupy ryb chudych, dlatego są polecane szczególne dla osób, które dbają o linię. Łosoś z kolei to gatunek bogaty w kwasy omega-3, a te obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Jak wskazuje kucharz ze smażalni ryb Keja w Dziwnówku:

Należy również pamiętać, że ryby morskie zawierają witaminy A, D, E rozpuszczalne w tłuszczach. Bardzo ważny jest sposób przyrządzania takiego mięsa. W zachowaniu wszystkich najważniejszych wartości odżywczych dobrze sprawdza się grillowanie ryb, a tak przygotowane potrawy rybne są jedną z ulubionych form, po którą często wybierają klienci.

Po morskie gatunki ryb powinny też sięgać osoby, które zmagają się z niedoborem jodu czy selenu. Wśród innych ważnych składników mineralnych, jakie zawierają, warto też wskazać fosfor, potas, sód, cynk, magnez, żelazo oraz wapń. Stąd też dobrze, jeśli odwiedzenie dobrej smażalni ryb, takiej jak Keja, stanie się jednym z celów wakacyjnego pobytu nad morzem.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz