Artykuł sponsorowany

Wszystko o piekarskich piecach obrotowych

Wszystko o piekarskich piecach obrotowych

Postęp technologiczny nie omija takich dziedzin, jak piekarnictwo. Wynaleziono wiele innowacyjnych rodzajów pieców, opatentowano liczne rozwiązania, dzięki którym z małego rzemiosła powstał wielki przemysł. Jednym z typów nowoczesnych pieców są piece obrotowe. Przyjrzymy się dziś zasadzie ich działania, możliwościom i wyposażeniu, dzięki któremu pieczenie jest bezpieczne, szybkie i wydajne.

Jak działa piekarski piec obrotowy?

Za przykład posłuży nam piec HEIN LUXROTOR. Działa on na zasadzie nadmuchu gorącego powietrza na wózek znajdujący się w ruchu obrotowym – stąd nazwa „piec obrotowy”. Wentylator cyrkulacyjny rozprowadza gorące powietrze i wprowadza kanałami do komory wypiekowej. Efektem jest  idealnie wypieczone i wyrośnięte pieczywo – wszystkie sztuki równomiernie właśnie dzięki obrotowemu wózkowi.

Zarówno ciepło, jak i powstała przy wypieku para wodna pozostają w szczelnej komorze wypiekowej, dzięki czemu pieczywo nie wysycha, a sam proces jest oszczędny, bo minimalizuje się ucieczkę ciepła. Jednocześnie obsługa jest wygodna.

Budowa i wyposażenie pieca obrotowego

Wszystko, co istotne, znajduje się we froncie pieca. To oznacza, że może być zabudowany z trzech stron, oszczędzając przestrzeń. Wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej o grubości 2 mm. Drzwi są przeszklone, co pozwala kontrolować postęp pieczenia bez ich otwierania. To, co zasługuje na szczególną uwagę, to: panel sterowania, okap i system ryglowania drzwi.

W przywołanym tu piecu HEIN LUXOTOR możemy zdecydować się na opcjonalny panel Touchmatic. Pozwala on na kontrolę wypieku w systemach Soft Air, Speed Air oraz Soft Start, co znacznie poszerza możliwości. Wygodne dotykowe sterowanie to wielkie ułatwienie w pracy piekarza.

Okap jest montowany seryjnie. Szybko i efektywnie usuwa parę. Może być dodatkowo wyposażony w wyświetlacz, który poinformuje nas o temperaturze i czasie wypieku.

Opatentowany system ryglowania drzwi zapewnia idealną szczelność. Cała para i niemal całe ciepło pozostają w komorze, co podnosi jakość wypieków i oszczędność eksploatacji. Ponadto drzwi na długo pozostają czyste.

Piekarskie piece nie tylko obrotowe wraz z bardzo szczegółowym opisem można znaleźć na www.guztech.com.pl.

Oceń artykuł (2)
3.0
Komentarze
Dodaj komentarz