Współczesne młyny i ich znaczenie w produkcji mąki
Mąka to bez wątpienia jeden z najbardziej pożądanych i powszechnie wykorzystywanych produktów spożywczych w Polsce i na świecie. To właśnie ona jest podstawowym składnikiem pieczywa, ciast, a także makaronów, naleśników i wielu innych potraw. W związku z wysokim zapotrzebowaniem na mąkę, zakłady zajmujące się jej przetwórstwem zboża nieustannie modernizują produkcję. Co warto wiedzieć na temat współczesnego młynarstwa?
Jak powstaje mąka?
Aby uzmysłowić sobie, na czym właściwie polega praca młyna, należy przeanalizować proces produkcji mąki. Zanim więc przejdziemy do omówienia konkretnych cech współczesnych zakładów młynarskich, w pierwszej kolejności przyjrzymy się bliżej samej technologii przetwórstwa zbóż. Mąka produkowana jest głównie z pszenicy, rzadziej z żyta, ewentualnie z owsa i innych zbóż. W pierwszej kolejności myje się je i selekcjonuje, następnie oddziela się warstwę owocowo-nasienną, czyli otręby oraz zarodki. Tak przygotowane ziarna są następnie mielone, czyli mechanicznie rozdrabniane. W zależności od stosunku wykorzystanego bielma i popiołu, czyli składników mineralnych, otrzymujemy różne typy mąki – obok mąki oczyszczonej dostępne są również mąki pełnoziarniste, idealne do wypieku pieczywa razowego.
Młyny zbożowe – pomiędzy tradycją a nowoczesnością
Pomimo upływu czasu i rozwoju technologii, znaczenie młynów w produkcji mąki nie uległo zmianie na przestrzeni lat – to właśnie tam wciąż odbywa się mielenie zboża. Zapotrzebowanie na pracę tych zakładów nadal jest więc bardzo wysokie, a wytwarzana w nich mąka niezmiennie stanowi jedną z podstaw żywienia na świecie. Współczesne młyny chętnie korzystają z innowacji technicznych, a ich organizacja, struktura i wyposażenie w oczywisty sposób różnią się od metod stosowanych w średniowieczu. Mimo to nie da się ukryć, że tradycja w tej specyficznej dziedzinie, jaką jest mielenie mąki, odgrywa istotną rolę. Niektóre polskie młyny mogą pochwalić się wielowiekową praktyką, czego przykładem jest istniejący co najmniej od 600 lat Młyn Grodzki w Reszlu należący do firmy Młynomag.
Jak działają współczesne młyny?
Tradycyjne młyny wodne czy wiatraki to relikty przeszłości; obecnie najczęściej mamy do czynienia z wysoce wydajnymi młynami, których praca napędzana jest prądem elektrycznym. Jeśli chodzi o strukturę tego typu zakładów, to w ich obrębie funkcjonują magazyny przeznaczone do składowania zboża oraz gotowych produktów, a także działy zajmujące się czyszczeniem, suszeniem i obłuskiwaniem ziaren oraz pakowaniem i transportem wyrobów. Przemiał odbywa się natomiast z zastosowaniem nowoczesnych linii wyposażonych w maszyny przeznaczone do rozdrabniania – mlewniki – a także w systemy transportu, np. przenośniki. Cała produkcja musi oczywiście odbywać się w zgodzie z normami jakości oraz bezpieczeństwa żywności. Warto przy tym zaznaczyć, że niektóre młyny sprzedają zarówno mąkę dla piekarni i innych firm, jak i dla klientów indywidualnych, również przez internet. Jak więc się okazuje, wielowiekowa tradycja produkcji mąki w zakładach młynarskich jest wciąż kultywowana, choć dzisiaj w nieco nowocześniejszej odsłonie.