Materiał Partnera

Właściwości zdrowotne cebuli

Właściwości zdrowotne cebuli

Cebula jest warzywem znanym w każdym zakątku świata. Warto wiedzieć, że uprawiali ją nawet mieszkańcy starożytnej Grecji. W Polsce cebula jest nieodzownym składnikiem wielu potraw. Nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Możemy wyróżnić jej kilka odmian, choć najbardziej popularne z nich to żółta, biała i czerwona. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się nieco bliżej właściwościom cebuli.

Jakie właściwości posiada cebula?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że cebula ma długą listę właściwości leczniczych. W cebuli występują olejki lotne, związki alkilowe, a także kwercetyna i enzymy. To sprawia, że cebula działa drażniąco na nasze oczy i nos. Jest to jednocześnie potwierdzeniem jej dezynfekujących właściwości. Ma to duże znaczenie na przykład podczas zapalenia spojówek. Związki zawarte w cebuli oczyszczają, łagodzą dolegliwości i przyspieszają gojenie. Analogicznie jest w przypadku kataru czy też alergii.

Każda cebula jest bogata w minerały takie jak krzem, cynk, sód, siarka, wapń, potas i fosfor. Ponadto w cebuli występują witaminy C, B1, B2, E, PP, K, jak również prowitamina A. Cebula wykazuje niską kaloryczność. Bardzo ważną zasadą podczas przygotowania cebuli jest trzymanie jej pod przykryciem. Dzięki temu nie traci swoich wartości odżywczych oraz witamin.

Cebulę można śmiało uznać za naturalny antybiotyk. Syrop z cebuli uważany jest za jeden z najstarszych oraz najbardziej skutecznych sposobów leczenia kaszlu i przeziębienia w okresie jesienno-zimowym. Związki zawarte w cebuli zwalczają bakterie oraz działają wykrztuśnie pomagając w objawach anginy i grypy.

Co ciekawe dzięki zawartości enzymów cebula wykazuje właściwości przyspieszające metabolizm i wspomagające trawienie. Zawarte w cebuli flawonoidy działają moczopędnie, pomagają w leczeniu albuminurii i uremii. Ponadto cebula pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Jej spożywanie jest zalecane w przypadku reumatyzmu, artretyzmu oraz przy schorzeniach, którym towarzyszy opuchlizna. Dzięki zawartości substancji zbliżonej do insuliny cebula powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi.

Warto jeszcze wspomnieć o właściwościach antyseptycznych, jakie posiada cebula. Dzięki nim skutecznie niszczy bakterie powodujące infekcje skóry. Zapobiega powstawaniu infekcji oraz przyspiesza gojenie się ran. Kompresy z cebuli mogą być stosowane w leczeniu zmian skórnych, czyraków, ropni czy trądziku. Codzienne jedzenie cebuli powoduje wzrost poziomu dobrego cholesterolu (HDL) i obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL). Ponadto cebula zmniejsza napięcie żył, reguluje krążenie i działa kojąco na żylaki.

Do jakich potraw pasuje cebula?

Trzeba przyznać, że cebula jest dosyć uniwersalnym warzywem. Tak naprawdę pasuje do większości potraw. Stanowi świetny dodatek do kanapek, sałatek oraz zimnych przekąsek. Zapewne nikt nie wyobraża sobie przygotowania sosów i mięs bez dodatku cebuli. Dosyć dużą popularnością cieszy się również cebula marynowana. Co ciekawe cebula występuje w kuchniach całego świata. To najlepsze potwierdzenie jej uniwersalności, ale i wartości smakowych oraz zdrowotnych.

Powyższe informacje sprawiają, że nie może nas dziwić obecność cebuli w każdym sklepie spożywczym, markecie czy warzywniaku. Cebula gości na naszych stołach codziennie. Zaopatrując sklep czy chociażby restaurację warto postawić na dostawcę dobrej jakości warzyw. Takim z pewnością jest PHU Intermax z Miejscowości Poniec. Firma działa na rynku od 1996 roku i zajmuje się szeroko pojętym przetwórstwem owocowo-warzywnym. W ofercie firmy Intermax znajdziecie szeroki wybór warzyw przetworzonych.

Opracowanie:
Poniec, Kusza 1
tel. 65 573 15 74
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz