Artykuł sponsorowany

Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej

Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej

Moda na zdrowe jedzenie zatacza coraz szersze kręgi. Powodzenie zyskują produkty żywnościowe, cechujące się wysokimi wartościami odżywczymi i leczniczymi. Rekordy popularności bije m.in. borówka amerykańska, bliska kuzynka czarnej jagody leśnej. Owoce ,,amerykanki” stanowią obiekt pożądania na całym świecie. Z roku na rok rośnie także liczba amatorskich plantacji borówkowych krzewów. Z czego wynika ten swoisty ,,boom”?

Bomba witaminowa

Owoce borówki amerykańskiej to prawdziwa bomba witaminowa. Wśród ich składników odżywczych dostrzeżemy większość znanych nam witamin, mikro- i makroelementów. Są to m.in. witaminy A, B, C, E i PP, a także magnez, żelazo, miedź, wapń, cynk, potas, selen i liczne antyoksydanty. ,,Amerykanka” stanowi zatem świetny składnik diety osób, cierpiących na przewlekła awitaminozę i wynikające z niej problemy zdrowotne – np. zaburzenia wzroku czy krzepliwości krwi. ,,Składniki odżywcze borówki świetnie regulują również trawienie, zapobiegając sensacjom żołądkowym i zwalczając pasożyty jelitowe” – komentuje ekspert z polskiej plantacji borówki amerykańskiej w Pniewach.

Eliksir młodości

Wielu z nas marzy o tym, aby jak najdłużej utrzymać dobrą formę psycho-fizyczną. Regularne spożywanie borówek może nam w tym znacznie pomóc. Zawarte w owocach antocyjany neutralizują wolne rodniki, prowadzące do starzenia organizmu. Dzięki temu dłużej utrzymujemy wigor, kondycję fizyczną i sprawność umysłową. ,,Borówki mogą się przysłużyć zwłaszcza osobom w podeszłym wieku. Udowodniono bowiem, że zawarte w nich fitoestrogeny i błonnik obniżają poziom złego cholesterolu, niwelując ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób serca i innych dolegliwości krążeniowych” – wyjaśnia specjalista serwisu jagodowe.com.

,,Stop” dla nowotworów

Rak to choroba cywilizacyjna, dotykająca coraz większego odsetka osób. Nie wynaleziono jeszcze sposobu, który byłby w stanie udanie odeprzeć rozwój nowotworów. Na szczęście istnieją metody profilaktyki, zmniejszające ryzyko zachorowania. Jedną z nich jest – a jakże – jedzenie borówek amerykańskich. Zawarty w ,,amerykance” kwas egalowy niweluje ryzyko zachorowania na nowotwory wątroby, przewodu pokarmowego oraz płuc. Kwas foliowy zapobiega natomiast rozwojowi nowotworów… macicy. ,,Są jeszcze fitoestrogeny, które hamują rozwój raka wątroby, piersi i tarczycy – informuje fachowiec z jagodowe.com.

Spożywaj właściwie

Aby w pełni czerpać z dobrodziejstw borówek amerykańskich powinniśmy wiedzieć, jak je należycie spożywać. Oczywiście najlepiej jeść owoce w stanie surowym. 

Dopuszczalne jest także mrożenie – odmrożone ,,amerykanki” zachowują bowiem swoje walory smakowo-zdrowotne. Stanowczo nie powinniśmy poddawać borówek działaniu wysokich temperatur. Suszenie prowadzi do wytracenia części, a gotowanie do utraty niemal całości wartości odżywczych – przestrzega ekspert z plantacji w Pniewach.
Oceń artykuł (3)
4.7
Komentarze
Dodaj komentarz