Artykuł sponsorowany

Wieprzowina – Twój sprzymierzeniec w walce z anemią!

Wieprzowina – Twój sprzymierzeniec w walce z anemią!

Od dłuższego czasu masz kłopoty z pamięcią, wypadają Ci włosy, a Twoja skóra jest blada i wysuszona? W takiej sytuacji konieczne będzie wykonanie podstawowych badań i sprawdzenie, czy nie towarzyszy Ci anemia z niedoboru żelaza. Doskonałym sposobem na poprawienie parametrów krwi oraz uniknięcie problematycznej niedokrwistości, jest regularne spożywanie wieprzowiny! Dowiedz się więcej na ten temat!

Wieprzowina – źródło żelaza

Żelazo znajduje się w produktach roślinnych, jednak jest to żelazo niehemowe – które organizm przyswaja w znacznie mniejszym stopniu. Zdecydowanie najlepszym i wartościowym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza jest wieprzowina. Niezwykłe wartości odżywcze czynią to mięso cennym dla ludzkiego organizmu oraz dostarczają mnóstwo niezbędnych aminokwasów.

Zaledwie 100 g mięsa wieprzowego zawiera około 6-7 mg żelaza – jest to dwukrotnie więcej niż w popularnym szpinaku, który uchodzi za doskonałe źródło żelaza!

Nowoczesne metody hodowli trzody chlewnej, w szczególności świń – z jakich korzysta Zakład Mięsny "Tur" – umożliwiają uzyskanie wieprzowiny o niskiej zawartości tłuszczu. Dzięki temu nie muszą jej unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. W ich przypadku kluczowa jest metoda obróbki – zamiast smażonej wieprzowiny, powinni postawić na gotowaną lub przyrządzoną na parze.

To jeszcze nie wszystko!

Wieprzowina – zarówno schab, szynka, golonka, jak i żeberka, dostarczają cennych witamin, w tym: B6, B12, A, D oraz PP.Aby zapewnić wszystkie aminokwasy i mikroskładniki swojemu organizmowi – wybieraj mięso pochodzące wyłącznie ze sprawdzonych hodowli i przechowuj je w odpowiedniej, niskiej temperaturze!

Wieprzowina w diecie dziecka – tak czy nie?

Mięso wieprzowe ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka, żelaza oraz aminokwasów jest ważnym składnikiem diety małego dziecka. Wprowadzenie dań z dodatkiem wysokiej jakości wieprzowiny możliwe jest już po ukończeniu szóstego miesiąca życia! Pamiętaj, że białko to jeden z podstawowych budulców wszystkich narządów w organizmie.

Opracowanie:
Kobylec 230
tel. 14 610 55 70
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz