Wesela 2020. Na jakich zasadach będzie można organizować przyjęcia?
Branża ślubna długo musiała czekać na „odmrożenie”. Oficjalnie przyjęcia weselne można ponownie organizować od 6 czerwca. To bardzo dobra wiadomość zarówno dla par młodych, jak i osób pracujących w branży – fotografów, zespołów weselnych czy firm florystycznych. Jakich wytycznych trzeba przestrzegać podczas organizacji ślubu i wesela? Ilu gości można zaprosić? Sprawdź nasz poradnik.
Ilu gości można zaprosić? Kto może uczestniczyć w imprezie?
Przyjęcia weselne obecnie mogą się obecnie odbywać z ograniczeniem liczby gości do 150 osób. W tę liczbę nie wlicza się obsługa przyjęcia – kelnerzy, zespół muzyczny, fotograf czy kamerzysta. Co ważne, w imprezie nie mogą brać osoby przebywające na kwarantannie, izolacji oraz wykazujące objawy ze strony układu oddechowego.
W kościele podczas ceremonii może brać udział dowolna liczba gości – ograniczenia dotyczące liczby osób w świątyniach zostały już zdjęte. Inaczej jest jednak w przypadku ślubu w Urzędzie Stanu Cywilnego. Aby dowiedzieć się, ile osób może być na ślubie w danym urzędzie, warto zadzwonić pod numer kontaktowy placówki.
Para młoda musi pamiętać, aby przygotować pełną listę gości, którzy będą obecni na przyjęciu wraz z kontaktami do tych osób, by w razie potrzeby udostępnić ją organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Usadzenie gości przy stole – o czym trzeba pamiętać?
Na stronie Ministerstwa Rozwoju możemy przeczytać, że zaleca się, aby przy stołach zasiadały tylko osoby z tej samej rodziny lub z jednego gospodarstwa domowego. W innym przypadku proponuje się redukcję osób przy stole o 20% względem tradycyjnego usadzenia.
Goście mogą siedzieć po obu stronach stołu, jednak zaleca się, by nie byli usadzeni naprzeciwko siebie.
Między stolikami powinna być zachowana odległość 2 m, a w przypadku oddzielenia ich przegrodami o wysokości co najmniej 1 m – odległość 1 m.
Wytyczne dla obsługi wesela
Obsługa przyjęcia weselnego również musi stosować się do ustalonych wytycznych. Jest to między innymi wymóg jednego kelnera na maksymalnie 15 osób. Należy również zadbać o to, by obsługa gości przy danym stole należała do tego samego kelnera przez cały czas trwania przyjęcia.
Zarówno kelnerzy, jak i inne osoby z obsługi powinni nosić maseczki oraz rękawiczki ochronne.
Co ważne – jeśli na przyjęciu do dyspozycji gości będzie również wiejski stół lub inny bufet (bar kawowy, stół z ciastem, słodki stół), musi on być obsługiwany przez wyznaczoną do tego osobę z obsługi lokalu.
Wytyczne dla lokalu organizującego przyjęcie
Przed wejściem do obiektu powinna zostać umieszczona informacja o konieczności dezynfekcji rąk podczas każdorazowego wejścia na salę. Płyny do dezynfekcji powinny być dostępne dla gości przy wejściu, w obszarze sali jadalnej, przy wyjściu z toalet a także w pomieszczeniach socjalnych.
W widocznych miejscach na sali powinny być również umieszczone informacje o zachowaniu bezpiecznej odległości od rozmówcy oraz częstym myciu rąk.
Rekomenduje się zwiększenie częstotliwości dezynfekcji powierzchni wspólnych, takich jak klamki, poręcze krzeseł, blaty czy podłogi. W toaletach konieczne jest zapewnienie gościom ręczników jednorazowych.
Nie zaleca się korzystania z klimatyzacji – zamiast tego pomieszczenia mają być regularnie wietrzone.
Jeśli obiekt dysponuje szatnią dla gości, zaleca się jej zorganizowanie w taki sposób, by odzież gości nie stykała się ze sobą.