Materiał Partnera

Wędzona ryba, czyli prosty, smaczny przysmak

Wędzona ryba, czyli prosty, smaczny przysmak

Wśród nas jest wielu smakoszy ryb. Niezależnie od tego w jakiej postaci są one podawane, lubimy ich smak. Bardzo popularne stają się ryby wędzone. Niestety nie wszyscy mają możliwość samodzielnego wędzenia ryb, dlatego dobrą alternatywą dla takich osób jest kupno gotowych wędzonych ryb. Podczas ich zakupu warto jednak wiedzieć w jaki sposób były przyrządzone. Najlepszy smak rybom dają naturalne metody wędzenia.

Jak wędzone są ryby?

Chyba każdy z nas wie, jak wiele wartości odżywczych dostarczanych jest do naszego organizmu po spożyciu ryby. Jednak nie tylko to jest przyczyną, dlaczego ludzie jedzą duże ich ilości. Ryby cenione są przede wszystkim za smak. Jest wiele sposobów przygotowywania ryb. Jedną z nich, a zarazem jedną z najstarszych metod, jest wędzenie. Wędzenie nie jest niczym nowym. To jedna z najstarszych metod na konserwowanie ryb. Aby dobrze przygotować rybę do tego procesu, należy wcześniej ją dokładnie oczyścić. Następnie na kilkanaście godzin trzeba włożyć rybę do solanki. Te czynności zapobiegają szybkiemu popsuciu się ryby, a ich zaletą jest działanie konserwujące i poprawiające smak. W trakcie samego wędzenia ryba zostaje powoli wysuszana, a znajdujące się w niej bakterie giną. Zarówno smak, jak i wygląd ryby poddanej wędzeniu jest bardzo przyjemny. Nie należy również zapominać o specyficznym aromacie. Wędzenie stosowane jest na różnych gatunkach ryb, np. makreli, śledziu, tuńczyku, czy łososiu.

Istnieją dwa rodzaje wędzenia ryby, na zimno i na gorąco. Pierwsza metoda polega na stopniowym podsuszaniu ryby zimnym dymem, którego temperatura na początku nie powinna przekraczać 22°C. Ten etap trwać może nawet 24 godziny. Następnie przez kilka dni ryba obchodzona jest dużymi ilościami zimnego dymu. Trzeba pamiętać, że jest to proces etapowy, a między podawaniem kolejnych porcji dymu koniecznym jest odczekanie kilku godzin. Drugi sposób, czyli wędzenie ryby na gorąco wygląda odwrotnie. Ryba stopniowo podgrzewana jest ciepłym dymem, którego temperatura maksymalnie wynosi 90°C. Po tym zabiegu ryby stają się soczyste. Warto zapamiętać, że im dłużej ryba jest wędzona, tym lepiej zostanie zakonserwowana.

Nie trzeba samemu wędzić ryb

Jeśli nie mamy możliwości samodzielnego wędzenia ryb, a chcielibyśmy ich spróbować, nic straconego. Istnieją wyspecjalizowane firmy, które profesjonalnie zajmują się przetwórstwem rybnym. W swojej ofercie mają one różne propozycje wędzonych ryb. Dzięki temu każdy z nas może kupić ten przysmak. Jednak przy kupnie takiego towaru należy zwracać uwagę na sposoby ich przygotowywania. Jak mówi ekspert w przetwórstwie rybnym z firmy Seamor Sp. z o.o., tylko naturalna i tradycyjna metoda wędzenia ryb daje pożądany przez wszystkich efekt. Naturalna technologia wędzenia zapewni, że ryba będzie miała lepszy smak i będzie zdrowsza, niż w przypadku użycia sztucznych konserwantów lub chemicznych specyfików.

Opracowanie:
Szczecin, pl. Stefana Batorego 4
tel. 91 440 32 05
Oceń artykuł (0)
0,0
Komentarze
Dodaj komentarz