Artykuł sponsorowany

Wady i zalety kamiennego blatu w kuchni

Wady i zalety kamiennego blatu w kuchni

Planując remont kuchni, musimy rozważyć wiele różnych rozwiązań. Bardzo ważnym elementem wyposażenia jest blat. Wykonany z kamienia powinien być trwały, ale ma też pewne wady. Podpowiadamy, czy warto go kupić.

Zalety blatu z kamienia

Zacznijmy od tego, czego jest znacznie więcej – czyli od zalet. Kamień to naturalny materiał, występujący w bardzo wielu kolorach. Z łatwością dobierzemy go do każdego wnętrza. Możemy wybierać spośród różnych odcieni beżu, błękitu, różu, zieleni, szarości i czerni. Wszystkie wyglądają wyjątkowo i pięknie. Kamień się nie starzeje – zawsze jest modny, ze względu na swój ponadczasowy, ekskluzywny wygląd. Jest bardzo trwały – odporny na wilgoć, temperatury, zabrudzenia i uszkodzenia mechaniczne – to materiał po prostu idealny do każdej kuchni. Nie zapala się, nie pleśnieje, jest odporny na wszystko, co może się wydarzyć podczas gotowania. Blat z granitu nie wchłania tłuszczu, jest też odporny na środki chemiczne. Można bezpośrednio na nim kroić różne produkty i stawiać gorące naczynia. Bardzo łatwo utrzymać go w czystości, a drobne uszkodzenia – np. rysy – łatwo jest zatuszować przy pomocy kamienia szlifierskiego.

Pewne mankamenty

Powyższa lista zalet pewnie każdego jest w stanie przekonać do zakupu blatu z kamienia. Ale żeby obraz był pełny, trzeba też wspomnieć o wadach tego rozwiązania. Pierwszą z nich jest cena – kamień sporo kosztuje. Jego zwolennicy przekonują jednak, że inwestycja się zwraca, bo służy nam znacznie dłużej niż wszystkie inne materiały, z których wykonywane są blaty. Trzeba też pamiętać, że kamień jest dość chłodny – zarówno w swojej strukturze, jak i w odbiorze. Nie łatwo jest zamontować kamienny blat – trzeba zaangażować do tego specjalistów. W razie poważnego uszkodzenia blatu, zwykle trzeba go w całości wymienić.

Rzecz na lata

Dobrze wykonany i właściwie zamontowany kamienny blat będzie nam służyć latami. Jeśli więc zdecydujemy się na takie rozwiązanie w naszej kuchni, pamiętajmy, żeby nie oszczędzać nie tylko na kamiennej płycie, ale też na jej montażu. Warto wybrać dobrą, solidną firmę, która tego rodzaju usługi świadczy od lat. Takie przedsiębiorstwo prowadzi Jacek Urbanowski. Zakład Kamieniarski, Specjalizuje się w obróbce, montażu i renowacji kamienia naturalnego – głównie marmuru i granitu. To kompleksowe usługi – od przygotowania płyty, poprzez montaż, aż po jej renowację po latach. Można się do nich zwrócić zarówno wtedy, gdy chcemy kupić nowy blat, jak i wtedy, kiedy zależy nam na uzupełnieniu ubytków.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz