Artykuł sponsorowany

W jakich produktach stosuje się aromaty spożywcze?

W jakich produktach stosuje się aromaty spożywcze?

Duży udział w przyjemności, jaką czerpiemy jedzenia, ma jego zapach. Utrata zmysłu powonienia powoduje utratę zdolności pełnego odczuwania smaku. Dodatkowo węch ostrzega nas przed niebezpieczeństwem w postaci nieświeżego pożywienia. Poprawę walorów smakowych umożliwiają aromaty spożywcze. W artykule przybliżamy ich rodzaje oraz do jakich produktów są one przeznaczone.

Czym są aromaty do żywności?

Produkty spożywcze dostępne w sklepach oraz lokalach gastronomicznych powinny być przede wszystkim bezpieczne dla zdrowia i atrakcyjne dla konsumentów. Ważną rolę w zachęceniu do zakupu odgrywają aromaty spożywcze, które pozwalają podnieść walory smakowe jedzenia poprzez poprawę zapachu. Są one stosowane już od dawna, a dzięki odpowiednim rozporządzeniom i regulacjom prawnym pozostają całkowicie bezpieczne do spożycia. Obecnie znajdziemy je niemal w każdym produkcie spożywczym, istnieją jednak sektory, gdzie ich użycie ma większe znaczenie. O tym jednak w dalszej części artykułu. Aromaty do żywności możemy podzielić ze względu na charakterystykę oraz sposób powstawania. Podstawowe grupy to:

  • aromaty naturalne,
  • substancje aromatyczne pochodzenia chemicznego,
  • środki aromatyczne z przetworzenia termicznego,
  • środki aromatyzujące dymu wędzarniczego,
  • środki aromatyzujące.

Do ich uzyskania wykorzystywane są różne procesy, wśród których firma IPRA Polska, producent aromatów i kompozycji zapachowych, wymienia między innymi ekstrakcję, macerację, destylację, rektyfikację, a także reakcje enzymatyczne czy fermentację.

Zastosowanie aromatów spożywczych

Jak już wspomnieliśmy, o wiele łatwiej znaleźć produkt spożywczy, do którego produkcji użyto aromatów do żywności niż produkt ich pozbawiony. Warto przy tym zauważyć, że zarówno naturalne, jak i sztuczne aromaty mają podobny zakres zastosowań. Natomiast ze względu na coraz większą różnorodność oferty producentów żywności powszechnie już wykorzystywane są aromaty koszerne czy halal. Gdzie zatem znajdziemy aromaty spożywcze? Lista ta jest dość długa i obejmuje między innymi:

  • wyroby piekarnicze,
  • wyroby cukiernicze,
  • lody i produkty mleczne,
  • mięsa i przetwory mięsne,
  • suplementy diety,
  • dania mrożone,
  • konserwy i marynowane warzywa,
  • napoje i soki owocowe,
  • gotowe dania z paczki,
  • dania dla dzieci.

Ciekawą grupą produktów są aromaty naturalne oraz barwniki powstałe na bazie owoców, w tym cytrusów, truskawek czy jabłek. One mogą być używane w naparach i nalewkach, a ponadto też surowych, oczyszczonych olejkach naturalnych. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii aromaty naturalne powstają w formie proszku, płynu lub emulsji, co pozwala zastosować je do każdego typu pożywienia.

Opracowanie:
Skawina, Jagielnia 6
tel. 12 260 66 20
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz