Artykuł sponsorowany

W jakich opakowaniach wolno przenosić żywność?

W jakich opakowaniach wolno przenosić żywność?

O to, jak transportować żywność, martwią się nie tylko więksi producenci z branży spożywczej czy hodowcy warzyw i owoców. Jedzenie jest także dostarczane do klientów przez różnego rodzaju punkty gastronomiczne – chociażby restauracje i pizzerie. Aby żywność mogła mieć bezpośredni kontakt z takim opakowaniem, musi być ono odpowiednio do tego przystosowane. Świetnie nadają się do tego pudełka z kartonu.

Czym muszą charakteryzować się opakowania odpowiednie do transportu żywności?

Do przenoszenia oraz transportu żywności najlepiej nadają się opakowania, które zostały wyprodukowane z papieru, a dokładniej z grubego kartonu, tektury falistej lub litej.

Pudełka takie muszą być jednak przeznaczone do kontaktu z jedzeniem. Mówią o tym standardy higieny, które dotyczą transportu żywności. Oprócz tego opakowania powinny skutecznie zabezpieczać znajdującą się w nich zawartość. Muszą być wytrzymałe oraz odporne na uszkodzenia mechaniczne. Powinny także chronić produkty przed wilgocią, promieniami słonecznymi i innymi czynnikami zewnętrznymi.

Żywność musi być przewożona w schludnych i estetycznie zaprojektowanych opakowaniach. Są one wizytówką firmy oraz stanowią doskonałą przestrzeń reklamową. Często widnieje tam nadruk z logo, a także nazwa samego producenta wyrobów.

Produkty spożywcze, warzywa, owoce można przewozić tylko w takich opakowaniach, które spełniają surowe normy co do higieny. Nie można także lekceważyć kwestii ich estetyki oraz wytrzymałości. Solidnie wykonane opakowanie może zachęcić do zakupu i być dobrą reklamą dla producenta” – mówi ekspert z Wytwórni Opakowań Kartonowych.

Jakie opakowania z kartonu wykorzystuje się do przenoszenia żywności?

Z opakowań tekturowych niezwykle często korzystają lokale gastronomiczne, w których można zamówić jedzenie na wynos. Pudełka takie powinny jak najdłużej podtrzymywać temperaturę znajdujących się w nich potraw. Poza tym warto, aby miały otwory wentylacyjne, którymi wydostaje się nadmiar pary. Opakowania powinny być ściśle dopasowane pod kątem rodzaju, a także gabarytów transportowanych dań.

Warzywa i owoce muszą być przewożone w kartonach ze wzmocnionymi ściankami. Tektura użyta do ich produkcji powinna być dosyć gruba. Muszą one zabezpieczać produkty przed zgnieceniem oraz innymi uszkodzeniami mechanicznymi.

Opakowania tego typu sprawdzają się także w branży cukierniczej. Są idealne do tego, aby umieszczać w nich wypieki, ale również okazałe torty. Powinny mieć otwierane wieka zapewniające łatwy dostęp do produktu. Mogą to być na przykład pudła dwuczęściowe lub kartony składane.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz