W jakich opakowaniach wolno przenosić żywność?
O to, jak transportować żywność, martwią się nie tylko więksi producenci z branży spożywczej czy hodowcy warzyw i owoców. Jedzenie jest także dostarczane do klientów przez różnego rodzaju punkty gastronomiczne – chociażby restauracje i pizzerie. Aby żywność mogła mieć bezpośredni kontakt z takim opakowaniem, musi być ono odpowiednio do tego przystosowane. Świetnie nadają się do tego pudełka z kartonu.
Czym muszą charakteryzować się opakowania odpowiednie do transportu żywności?
Do przenoszenia oraz transportu żywności najlepiej nadają się opakowania, które zostały wyprodukowane z papieru, a dokładniej z grubego kartonu, tektury falistej lub litej.
Pudełka takie muszą być jednak przeznaczone do kontaktu z jedzeniem. Mówią o tym standardy higieny, które dotyczą transportu żywności. Oprócz tego opakowania powinny skutecznie zabezpieczać znajdującą się w nich zawartość. Muszą być wytrzymałe oraz odporne na uszkodzenia mechaniczne. Powinny także chronić produkty przed wilgocią, promieniami słonecznymi i innymi czynnikami zewnętrznymi.
Żywność musi być przewożona w schludnych i estetycznie zaprojektowanych opakowaniach. Są one wizytówką firmy oraz stanowią doskonałą przestrzeń reklamową. Często widnieje tam nadruk z logo, a także nazwa samego producenta wyrobów.
„Produkty spożywcze, warzywa, owoce można przewozić tylko w takich opakowaniach, które spełniają surowe normy co do higieny. Nie można także lekceważyć kwestii ich estetyki oraz wytrzymałości. Solidnie wykonane opakowanie może zachęcić do zakupu i być dobrą reklamą dla producenta” – mówi ekspert z Wytwórni Opakowań Kartonowych.
Jakie opakowania z kartonu wykorzystuje się do przenoszenia żywności?
Z opakowań tekturowych niezwykle często korzystają lokale gastronomiczne, w których można zamówić jedzenie na wynos. Pudełka takie powinny jak najdłużej podtrzymywać temperaturę znajdujących się w nich potraw. Poza tym warto, aby miały otwory wentylacyjne, którymi wydostaje się nadmiar pary. Opakowania powinny być ściśle dopasowane pod kątem rodzaju, a także gabarytów transportowanych dań.
Warzywa i owoce muszą być przewożone w kartonach ze wzmocnionymi ściankami. Tektura użyta do ich produkcji powinna być dosyć gruba. Muszą one zabezpieczać produkty przed zgnieceniem oraz innymi uszkodzeniami mechanicznymi.
Opakowania tego typu sprawdzają się także w branży cukierniczej. Są idealne do tego, aby umieszczać w nich wypieki, ale również okazałe torty. Powinny mieć otwierane wieka zapewniające łatwy dostęp do produktu. Mogą to być na przykład pudła dwuczęściowe lub kartony składane.