Artykuł sponsorowany

Usługi cateringowe na dowóz, czyli zdrowa alternatywa dla fast foodów

Usługi cateringowe na dowóz, czyli zdrowa alternatywa dla fast foodów

Nie ma co ukrywać, nasze życie pędzie nieubłaganie, jesteśmy niby zamożniejsi jednak ubożsi o czas wolny. Brakuje nam niestety czasu na wszystko: na sen, na rozmowy z najbliższymi, na aktywność fizyczną na, jedzenie zdrowych zbilansowanych posiłków. Sięgając głodni po kolejnego hot-doga bądź frytki, nie zastanawiamy się nad tym, czy jest jakaś alternatywa dla naszego głodnego ciała? Czy jeśli nie mamy czasu na przygotowanie posiłków obiadowych, to skazani jesteśmy na bary szybkiej obsługi?

Na szczęście tak nie jest. Restauracje, a może lepiej powiedzieć szerzej: punkty gastronomiczne bazując na doświadczeniu firm zapewniających posiłki pasażerom i załodze samolotów w trakcie lotu zaczęły świadczyć usługi znane dziś pod pojęciem cateringu.

Obecnie przez usługi cateringowe rozumie się dostarczanie przygotowanych potraw na zamówienie przy okazji:

  • organizowania przyjęć,
  • imprez okolicznościowych,
  • bankietów,
  • konferencji,
  • wydarzeń kulturalnych
  • zapewnienia posiłków w szkołach
  • posiłków w miejscach pracy.

Catering – posiłki na zamówienie – dieta pudełkowa

Rozwój usług gastronomicznych serwowanych poza lokalem (catering), został podzielony na trzy rodzaje usług:

  • Catering – usługi odnoszące się sensu stricto do zapewnienia posiłków podczas imprez okolicznościowych, kulturalnych, biznesowych czy też obsłudze gastronomicznej przyjęć rodzinnych
  • Posiłki na zamówienie – catering głównie dla osób indywidualnych zamawiających głównie dania obiadowe do miejsc zamieszkania, pracy. Usługi te są pójściem o krok dalej przy świadczeniu usług gastronomicznych na wynos, gdzie klient przychodził do lokalu, składał zamówienie na posiłek, jednak spożywał go nie na miejscu a poza lokalem
  • Dieta pudełkowa – to najmodniejsze usługi gastronomiczne ostatnich lat. Dalsza ewolucja usług gastronomicznych poza lokalem, potrzeby zgłaszane przez klientów doprowadziły do powstania usług diety pudełkowej, zwanej również „lunch boxem” a po polsku „obiadem na zamówienie” ściśle dopasowanym do diety klienta.

„Lunch box” jesz zawsze zdrowo, smacznie i tam, gdzie chcesz

W odpowiedzi na potrzeby klientów część punktów gastronomicznych, takich jak na przykład BAR BOROWIK JOANNA KOPCZYŃSKA, wprowadziły do obiegu usługę zamawiania posiłków, obiadów telefonicznie z zapewnieniem usługi dowozu pod wskazany adres dostawy. Dodatkowo przy określaniu posiłków jest możliwość zastrzeżenia, że posiłek ma być przeznaczony, dajmy na to:

  • Dla diabetyka,
  • Dla wegetarian,
  • Dla osób aktywnych fizycznie (sportowców).

W ten sposób wykształciła się ostania z możliwości usług cateringowych - usługa „diety pudełkowej”. Dieta pudełkowa to odpowiedź na potrzeby zabieganego świata, który świadomy wartości odżywczych posiłków, nie chce korzystać z budek z fast foodem, tylko dąży do zdrowego odżywiania, gwarantującego mu zarówno dobre samopoczucie, jak i otrzymanie posiłku idealnie zbilansowanego pod względem wszystkich składników pokarmowych.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz