Materiał Partnera

Urządzenia gastronomiczne – w co powinna być wyposażona restauracja?

Urządzenia gastronomiczne – w co powinna być wyposażona restauracja?

Lokale serwujące świeże potrawy swoim gościom muszą być doskonale wyposażone. Poszczególne urządzenia powinny nie tylko ułatwiać pracę oraz zapewnić szybką obsługę, ale też gwarantować bezpieczeństwo podczas eksploatacji. Są to różnego rodzaju piece, ale też zmywarki czy urządzenia wydawcze, dzięki którym w prosty sposób można dostarczyć gotowe dania. Co jeszcze powinno znajdować się w wyposażeniu restauracji?

Niezwykle istotne ciepło

Trudno wyobrazić sobie sprawnie funkcjonującą restaurację bez odpowiedniego urządzenia odpowiedzialnego za podgrzewanie konkretnych dań. Lokale gastronomiczne serwujące potrawy kuchni włoskiej swoje menu opierają zazwyczaj na pizzy – ten charakterystyczny placek musi być właściwie przygotowany w specjalnym piecu, który znajduje się w ofercie firmy Firn dostarczającej urządzenia gastronomiczne i sklepowe. Szybką i bardzo precyzyjną obróbkę termiczną gwarantują również piece konwekcyjno-parowe. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom są one w stanie realizować sporą ilość zamówień jednocześnie, dlatego doskonale sprawdzą się w restauracjach serwujących gorące potrawy dla wielu gości. Niezwykle popularna w Polsce kuchnia turecka również wymaga odpowiednich urządzeń gastronomicznych – gyros elektryczny lub gazowy pozwala na właściwe opiekanie mięsa, dzięki czemu zachowuje ono swój niepowtarzalny smak i aromat. W ofercie dystrybutorów sprzętu dla gastronomii znajdują się także wydajne piekarniki. Urządzenia przeznaczone do obróbki termicznej nie są jednak jedynymi, które stanowić powinny podstawowe elementy wyposażenia restauracji.

Komfort pracy

Jednym z najważniejszych punktów każdej kuchni w lokalu gastronomicznym jest trzon kuchenny. Są to zazwyczaj scalone moduły składające się z płyty grzewczej, podgrzewaczy, piekarników – konstrukcja powinna być maksymalnie funkcjonalna i ergonomiczna, dlatego istotna jest możliwość jej personalizacji według indywidualnych preferencji klienta. Podniesienie komfortu pracy możliwe jest także dzięki zmywarkom, które w szybki sposób przygotowują naczynia do ponownego użytku. Restauracja serwująca dania smażone powinna posiadać wysokiej klasy nieprzywierające patelnie umożliwiające obróbkę termiczną bez wykorzystania tłuszczu. Przygotowanie lekkich posiłków wspomagają sałaciarki, natomiast chłodnych napojów – kostkarki do lodu. Wyposażeniem kuchni w dobrej restauracji powinny być też nieco mniejsze urządzenia gastronomiczne, takie jak młynki i moździerze. To właśnie dzięki nim przyprawy są jeszcze bardziej aromatyczne i wzbogacają smak serwowanych potraw. Warto więc zwiększyć komfort pracy w kuchni lokalu gastronomicznego i zadbać o odpowiednie urządzenia, które usprawnią przygotowanie dań i ich wydawanie.

Opracowanie:
Wrocław, pl. Stanisława Staszica 50
tel. 71 717 37 10
Oceń artykuł (0)
0,0
Komentarze
Dodaj komentarz