Materiał Partnera

Uniwersalne zasady zbilansowanej diety

Uniwersalne zasady zbilansowanej diety

Zdrowa, zbilansowana dieta zapewnia składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dodaje energii i wzmacnia organizm. Dzięki odpowiedniej diecie możemy zminimalizować objawy niektórych chorób, a nawet ograniczyć przyjmowanie niektórych leków (oczywiście pod kontrolą lekarza). Jak więc powinna wyglądać dobra dieta? Na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi, dla każdego może być ona nieco inna, są jednak pewne uniwersalne zasady.

Dostosuj dietę do indywidualnych potrzeb

Każdy z nas jest inny, każdy z nas ma nieco inne zapotrzebowanie kaloryczne, na witaminy, minerały itp. Codzienna zdrowa dieta powinna to uwzględniać i dostosowywać się do naszych zmieniających się potrzeb. Inaczej powinna wyglądać dieta dla dzieci, inaczej dieta dla kobiet w ciąży, a jeszcze inaczej dieta przy różnych chorobach, np. cukrzycy lub fenyloketonurii.

Uniwersalne zasady zdrowej diety

Mimo indywidualnych różnic, dietetycy i inni specjaliści zalecają pewne zasady, które są podwaliną zdrowej diety. Należą do nich m.in.:

  • Codzienne spożywanie warzyw i owoców. Są one najlepszym źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów i innych cennych związków, które badają naukowcy. To właśnie warzywa i owoce chronią nas przed wieloma chorobami, np. nadciśnieniem, miażdżycą, nowotworami.
  • Ograniczenie białego cukru i słodyczy. Duże spożycie białego cukru zmniejsza naszą odporność i może być przyczyną wielu chorób, np. otyłości, chorób układu pokarmowego, próchnicy.
  • Ograniczenie niezdrowych przekąsek, takich jak chipsy, paluszki, krakersy. Zamiast nich warto pochrupać zdrowe orzechy, ziarnia słonecznika lub dyni.
  • Ograniczenie jedzenia tłustego mięsa. Można je spożywać najwyżej kilka razy w miesiącu. Jego miejsce powinno zająć chude mięso, np. cielęcina, drób, czy też mięso z królika.
  • Nawadnianie organizmu. Każdy dietetyk będzie przypominał o piciu wody i spożywaniu dań bogatych w wodę, np. świeżo wyciskanych soków lub zup. Picie słodkich napojów gazowanych nie nawadnia organizmu - wręcz przeciwnie.
  • Spożywanie produktów bogatych w błonnik. Znajdziemy go między innymi w pieczywie pełnoziarnistym, otrębach, kaszach, produktach zbożowych.

Rozsądny plan dietetyczny z profesjonalnym dietetykiem

Każdy plan dietetyczny powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb - płci, wieku, stylu życia, ewentualnych chorób. Racjonalny indywidualny jadłospis pomoże ci przygotować dietetyczka z poradni Pomocny Dietetyk Agnieszka Nowak. Ta poradnia dietetyczna oferuje nie tylko wiedzę i życzliwą atmosferę, ale również wsparcie w osiągnięciu wyznaczonych celów. W ofercie znajdziemy m.in.: terapię nadwagi i otyłości, pomoc w niedowadze, diety w chorobach, żywienie dzieci, diety dla kobiet w ciąży.

Opracowanie:
Brzesko, os. Władysława Jagiełły 15, Centrum Medyczne Multimed
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz