Artykuł sponsorowany

Turystyka kulinarna – poznaj śląskie tradycje kulinarne

Turystyka kulinarna – poznaj śląskie tradycje kulinarne

Poznawanie świata poprzez jedzenie to trend, który utrzymuje się od dłuższego czasu. Zainteresowanie jest tak duże, że tworzone są w tym celu specjalne szlaki kulinarne. Podążając ich ścieżkami, można spróbować lokalnych specjałów i połączyć to z poznawaniem historii danego regionu. Atrakcyjnego celu turystyki kulinarnej w Polsce nie trzeba wcale szukać daleko – wystarczy wybrać się na Śląsk. Czym zachwyca kuchnia tego regionu?

Czym wyróżnia się śląska kuchnia?

Zwykle kojarzy się ona z potrawami tłustymi i sycącymi. Przekonanie to jest jednak błędne. Tutejsza kuchnia jest bardzo różnorodna i pełna smaków, które zdecydowanie warto poznać. Wpływ na jej kształtowanie miały działania czeskie, austriackie, niemieckie oraz żydowskie. Wszystko to sprawiło, że aktualnie jest jednym z najciekawszych i najlepiej rozpoznawalnych kulinarnie regionów Polski. Dlatego warto wybrać się właśnie na Śląsk, by tam spróbować tradycyjnych potraw.

Jaki jest najbardziej atrakcyjny region Śląska?

Szczególnym regionem Śląska jest Śląsk Cieszyński, łączący w niesamowity sposób kulturę dwóch narodów: Polaków i Czechów. Tutaj też, w Ranczo Caterina, można spróbować tradycyjnych dań lokalnej kuchni. Jednak samo jedzenie to nie wszystko. Warto zadbać o odpowiednią oprawę i przede wszystkim towarzystwo. Wspólne biesiadowanie jest tradycją szczególnie kultywowana w tej części naszego kraju. Co więcej, takie chwile przy stole to wciąż jedna z najbardziej wartościowych form spędzania czasu. Można to zrobić w oryginalnym wydaniu, czyli zamawiając „Koryto Rancza”. Wybierając się tam większą grupą osób, warto zamówić zestawy o tak ciekawych nazwach, jak „Rodeo” czy „Pełna Chata”. Znajdują się w nich najlepsze dania kuchni tradycyjnej, w tym śląskie dramstiki czy popularny warkocz maryny.

Poznaj bogate tradycje kulinarne Śląska Cieszyńskiego

Wspomniana forma biesiadowania, w miłej i rodzinnej atmosferze, z pewnością zachwyci każdego odwiedzającego ten region. Śląsk Cieszyński słynie z charakterystycznych smaków i różnorodnej, bogatej w tradycje kuchni. Nie sposób nie wspomnieć o najpowszechniejszej tu potrawie – plackach ziemniaczanych bądź też rogatej zupie, czyli kwaśnicy z żeberkami. Oba dania serwowane są niezmiennie od lat i zachwycają do dzisiaj. Kuchnia śląska zdecydowanie warta jest odkrywania! Moc kulinarnych wrażeń jest tu gwarantowana.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz